КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Sat, 19 Jun 2021 11:28:33 +0300 60 Фондация “П.У.Л.С.“ проведе младежки обмен в София с представители на Национален център за безопасен интернет http://ksmp-pernik.com/novini/243.html

На 30.05.2021г. младежите от Младежки клуб "Да бъдем приятели" към Фондация "П.У.Л.С." взеха участие в младежки обмен с представители на Национален център за безопасен интернет, който се състоя в гр.София.
Обменът е част от общинския годишен план за младежта 2021, изработен в изпълнение на Закона за младежта, в съответствие с целите на досега действащите Национална стратегия за младежта (2012-2020 г.) и Национална програма за младежта (2016-2020 г.), като в края на месец юни предстои да бъде проведена втората среща в рамките на същия обмен.
Домакин на събитието бе Национален център за безопасен интернет, като в обмена участваха активни млади хора от двете организации на възраст от 12 г. до 17 г.
Обменната програма включваше различни игри за опознаване, както и групови задачи, по времето на които младежите имаха възможност да обменят идеи, да представят различните аспекти от работата си, както и домакините да споделят малко повече за интересните събития и кампании, които организират.
Участието в младежкия обмен бе чудесна възможност за младежите да споделят своите възгледи, цели и идеи. Младежите изследваха приликите, разликите и потенциалния синтез между различните, но взаимосвързани предизвикателства, пред които са изправени младите хора в България.
Очакваните резултати от двата обмена е да бъде развито регионалното партньорство между двете организации, като младежите изграждат връзки помежду си и обменят умения, знания, опит и добри практики в сферата на младежките политики, развитието, доброволчество, както и да бъдат положени основите на бъдещи съвместни проекти и дейности между младежите от двете партниращи си организации.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Бабиното огънче продължава да гори http://ksmp-pernik.com/novini/242.html На 29 май /събота/ 2021 г. от 10:30 ч. на открита сцена на площада в село Мещица ще се проведе ХII-ия Национален детски фолклорен фестивал „Дай, бабо, огънче!"
Бабиното огънче продължава да гори, в това са убедени организаторите от Сдружение „Дай, бабо, огънче!" и НЧ „П. К. Яворов 1926 г.".
Целта на традиционния вече фестивал е да съхрани и популяризира детските игри, обредния, певческия, танцов и словесен фолклор на България, да предостави възможност за изява и да открие даровити деца,да стимулира интереса на все повече млади хора към детските игри на България и да катализира стремежа им да го запазят и предадат за поколенията.
Заявки за участие са подали над 500 деца на възраст 4-17 години от Радомир, Перник, Дупница, Сандански, Пловдив, Кюстендил, Монтана и София - представители на читалища, училища, Младежки домове, НПО и индивидуални изпълнители. Млади и талантливи изпълнители на традиционен български фолклор, певци, инструменталисти, танцьори ще представят пред публиката и журито песните, танците, игрите и гатанките, които знаят от своите баби. Бабите също ще бъдат там, за да докажат автентичността на традицията.
Авторитетно жури от фолклористи и етнографи ще оценява качеството на изпълненията и тяхната автентичност.
Най-добрите ще получат награди:
• Специална награда на Кмета на община Перник;
• Специална награда на Кметство с. Мещица;
• Специална награда на Сдружение "Дай,бабо, огънче";
• Специална награда на НЧ „П. К. Яворов 1926 г.".
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта и от Годишния план на КСМП.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежки стрийт фитнес турнир http://ksmp-pernik.com/novini/241.html На 15 май 2021 г. (събота) на Стрийт фитнес алеята под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта") от 10:00 ч. Общински младежки съвет за поредна година ще проведе своя Стрийт Фитнес турнир. Организаторите очакват към много от миналогодишните състезатели, да се присъединят и нови ентусиасти, активно развиващи се в спорта. Записването за участие ще става на място.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта и се финансира от Община Перник.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Фолклорно надиграване в сърцето на Перник http://ksmp-pernik.com/novini/240.html На 08 май 2021 г. Танцова къща „Приятели чрез танца" към сдружение „Дай, бабо, огънче" проведе традиционния Фолклорен танцов фестивал за любителски групи „Приятели чрез танца". Събитието, което заради метеорологичната обстановка се проведе в Общинския младежки дом, тази година нямаше състезателен характер.
В него взеха участие над 170 изпълнители от Перник, Брезник, София, Лом, Разлог и Враца.
Фестивалът започна с мегдански хора от Граово, а след това клубовете изпълниха по две избрани от тях хора. След изпълненията на всички колективи започна фестивалният концерт, в който групите участваха с техен любим народен танц.
Традиционната награда на Кмета на община Перник - тъпан, все пак бе връчена и тази година. Получи я Сдружение „БрезиЯна" от град Брезник.
На празника бе учреден и връчен приз за млад ръководител, който работи за опазването и популяризирането на танцовия фолклор на България, на името на доц. Йордан Янакиев. Тази награда първи получиха ръководителите на ТК „Трите пъти" - София. „Целта на събитието е да се популяризира, запази и развие българския танцов фолклор. Затова поканихме наши приятели от цялата страна в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, да се хванем за ръце и да се наиграем на кръшни български хора", казаха организаторите.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта и се финансира от Община Перник.

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
XII Национален конкурс за мартеници http://ksmp-pernik.com/novini/239.html

 

Дванайстото издание на Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда", организиран от Сдружение „Дай, бабо, огънче", отново привлича желаещи от цялата страна за участие.
По традиция и тази година организаторите търсят достоверност, художествена стойност и оригиналност в творбите, за да отличат най-добрите сред най-добрите.
В конкурса може да се участва с мартеници, пана и обемни кукли (индивидуална изработка и групова работа), а участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи.
Крайният срок за изпращане на творбите е 20 февруари 2021 г.
На сръчността и вдъхновението на участниците ще можете да се насладите през целия месец март във фоайето и пред Общински младежки дом, където най-оригиналните мартеници ще бъдат подредени в изложба.

*Повече информация за Конкурса можете да намерите тук.

 

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2021 и от Годишния план на КСМП.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Запознай се с гражданските си права http://ksmp-pernik.com/novini/238.html

Национален младежки форум организира Регионална онлайн среща "Запознай се с гражданските си права!" за Югозападен регион, която ще се проведе на 20 февруари тази година.

Регистрирай се за участие и бъди сред активните млади хора в твоя град!
За кого е подходящо събитието?
Ако си:
- Представител на младежка организация или неформална група?
- Имаш какво да кажеш и искаш да бъдеш чут?
- Искаш да разбереш как можеш да бъдеш част от процесите на взимане на решения в твоя град?
- Искаш да научиш стъпките за реализирането на успешна застъпническа кампания?
- Ако си активен млад човек, живеещ в София-град, София област, Перник, Благоевград или Кюстендил, както и всички други населени места в този регион,
това събитие е ТОЧНО за ТЕБ!

ЗАЩО?
Защото ТИ си промяната, която копнееш да видиш на местно ниво!

Регистрирай се за участие и бъди сред активните млади хора в твоя град!
https://forms.gle/apnkxzEu2uwTTyt19


КОГА? 20.02.2021 г. (събота)
09:30 ч. - 17:00 ч.
КЪДЕ? Онлайн на Facebook страницата на Национален младежки форум
Краен срок за регистрация: 17.02.2021 г.

*Възрастово ограничение за участници: 15-35 години.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира литературен конкурс за млади творци http://ksmp-pernik.com/novini/237.html

 

За поредна година Общински младежки съвет - Перник организира Литературен конкурс за младежи на възраст между 14 и 24 години.
Всеки желаещ може да напише есе или разказ по една от темите „Дайте на човека всичко, което желае, и той в същия миг ще почувства, че това всичко не е всичко", „Ако се продаваха мечти, какво би купил?", „Земята, като че ли загуби силата да държи върху себе си хората" и да се включи в конкурса
Изпращайте вашите творби до 3 март 2021 г. на имейл: omc.pernik@abv.bg, като не забравяйте да посочите трите си имена, възраст, населено място и телефон за контакт.
Очакваме с нетърпение вашите произведения!

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2021 и от Годишния план на КСМП.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Проведе се избор за младежки медиатор на КСМП http://ksmp-pernik.com/novini/236.html

На 07 януари 2021 г. стартира процедура за избор на младежки медиатор. Бяха номинирани две кандидатури: Катрин Петкова - последно действащ медиатор и представител от Общински младежки съвет и Александър Йорданов - представител от Фондация „П.У.Л.С.".
В периода 18-22 януари 2021 г. вкл. младежките организации и институции, членове на КСМП, имаха възможността да се запознаят с писмените мотивации на двамата номинирани и да подкрепят един от тях.
В проведеното интернет гласуване взеха участие девет младежки организации и институции, членове на КСМП.
Пет от гласувалите подкрепиха кандидатурата на Катрин Петкова, три - тази на Александър Йорданов. Една организация се въздържа от гласуване.
Според действащия статут на КСМП следва да се счита, че за младежки медиатор на КСМП за периода 01.02.-31.12.2021 г. е избрана Катрин Петкова.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира младежки спортен фестивал http://ksmp-pernik.com/novini/234.html За поредна година представителите на Общински младежки съвет, със съдействието на Община Перник, организират спортен фестивал за младежи на възраст между 14 и 24 години. 

В три поредни дни (18, 19 и 20 септември 2020 г.) ще се проведат турнири по волейбол, футбол, баскетбол и стрийт фитнес, а желаещите могат да се регистрират за участие на място 30 минути преди обявеното начало на събитието, както и да получат повече информация от фейсбук страницата на Общински младежки съвет - Перник.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

ПРОГРАМА:
18 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (ПЕТЪК)
Волейболен турнир
Начало: 10:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна зала „Кракра"
*Съгласно Заповед N РД-01-489 (чл. I, т. 6) на Министъра на здравеопазването не се допуска публика в спортната зала.


19 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (СЪБОТА)
Футболен турнир
Начало: 09:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна площадка под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта")

Стрийт фитнес турнир
Начало: 10:30 - 12:30 ч. (очакван финал)
Място: Стрийт фитнес алея под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта")


20 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (НЕДЕЛЯ)
Баскетболен турнир
Начало: 10:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна зала „Кракра"
*Съгласно Заповед N РД-01-489 (чл. I, т. 6) на Министъра на здравеопазването не се допуска публика в спортната зала.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
С концерт на популярни млади изпълнители ще бъде отбелязан 12 август – Международният ден на младежта http://ksmp-pernik.com/novini/232.html
Перник ще празнува Международния ден на младежта с едни от най-популярните млади изпълнители Дара и Vessou. Концертът ще започне в 20:00 ч. пред Двореца на културата. Събитието се организира традиционно от Община Перник и Консултативния съвет за младежка политика.
През тази година младежките организации, които работят на територията на общината отново ще представят дейността си пред перничани. Информационната част от празника ще започне в 19:00 ч. пред Двореца на културата. В нея ще вземат участие Дирекция Бюро по труда, Превантивно-информационен център, Общински младежки съвет, Фондация „П.У.Л.С.", Български младежки червен кръст, Сдружение „Дай, бабо, огънче" и Център за развитие на устойчиви общности. Специални гости на празника ще бъдат представителите на Национален младежки форум, Сдружение "Национална младежка карта", "Международна награда на херцога на Единбург - България", Асоциация на българските лидери и предприемачи" и „Еко Партнърс България". Освен това ще видим различни демонстрации и игри. 

„В цялата организация на събитието се стремяхме да изпълним всички желания на младите хора за отпразнуването на техния празник", казаха от Община Перник.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 и се осъществява с подкрепата на „Еко Партнърс България", „Рентал медия груп", „Ardes.bg", хипермаркети „Кауфланд", рекламна агенция „Ян 96" и „Сани Конс - Зайо Байо".

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200