КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Sat, 09 Dec 2023 02:56:56 +0200 60 Международният ден на младежта и 15 години от създаването на КСМП ще отбележат младите хора в Перник http://ksmp-pernik.com/novini/285.html

На 12 август младежките организации, членове на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник (КСМП) заедно с техните гости ще отбележат с богата програма Международния ден на младежта, както и 15 години от създаването на Съвета. На ттри локации в града, по различно време ще се случват интересни активности - арт работилници, игри, обмяна на добри практики и опит, информационни кампании и спортни демонстрации. Изненади, също няма да липсват, но за даразберете какви са, е неолбходимо да станете част от празника на младите хора!

Програма:

10:00-12:00 ч.

Градинката зад ГПЧЕ „С. Радев"

19:00-21:00 ч.

Крепостта „Кракра"

Запознай се с младежките организации и техните гости (младежко изложение)

Демонстрация на източни бойни спортове

 

13:00-15:00 ч.

Международен младежки център

Споделяне на добри практики за работа с млади хора; обмяна на опит, дискусия с младежките организации

 

16:00-18:00 ч.

Пред Международен младежки център

Игри от детството и арт работилници

 

Участници:

Международен младежки център - Перник

Дирекция Бюрото по труда - Перник 

РЗИ - Перник

Кариерен център, ЦПЛР ОДК - Перник

Общински младежки съвет

БМЧК - Перник

Младежки клуб „Да бъдем приятели"

и

Български младежки делегати към ООН

Национален младежки форум

Фондация „Международната награда на Херцога на Единбург" - България

Сдружение „Национална младежка карта"

Национален център за безопасен интернет SafeNet

WWW България

Международен младежки център - Стара Загора

Регионален младежки RAISE център - Брезник 

Сдружение „Бъдещето сега"

Сдружение „Възможности без граници"

Сдружение „Моментор" 

Фондация „Приложно образование" 

Не си сам

 

В спортните демонстрации ще вземат участие:

Спортен клуб „Цанев" - клон Перник, карате

Спортен клуб „Василена - Перник" - таекуон до ITF и кик бокс

Спортен клуб „Тайгър Тийм" - таекуон до ITF и кик бокс

Спортен клуб „Миньор" - сумо

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
За втори път Перник ще бъде домакин на Национална среща на детските и младежки съвети и парламенти http://ksmp-pernik.com/novini/284.html

В периода 02-04 юни нашият град за втори път ще бъде домакин на Национална среща на детските и младежките съвети и парламенти, която се организира от Общински младежки съвет (ОМС) - Перник, с подкрепата на Община Перник.

Официалното откриване на XXII-я Национален форум ще се състои на 02 юни от 14:00 ч. в Галерия „Любен Гайдаров", Дворец на културата.

В рамките на два дни над 30 представители на ученически и младежки структури от 10 града в България ще обсъждат темата „Организацията - моето развитие". Обучителните и дискусионни модули ще се водят от лектори от Националния младежки форум.

За участниците, в свободното им време, е предвидено посещение на Подземния минен музей, средновековната крепост „Кракра" и Дирекцията.

Инициативата е насочена към повишаване активността на младите хора, възможността им за личностно израстване, изграждане на полезни умения и подобряване капацитета на организациите им. Организаторите също така се надяват предстоящата Национална среща да спомогне за развитието на младежкия сектор и да насърчи младите хора към активно участие в обществено значими каузи, взаимна солидарност, социалното приобщаване и разбирателство. 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
XXII Национална среща на детските и младежки съвети и парламенти http://ksmp-pernik.com/novini/283.html

За втори път Община Перник става домакин на Национална среща на детските и младежки съвети и парламенти в България. Това е 22-рото издание на Срещата и е на тема „Организацията - моето развитие".

Срещата ще се проведе в периода 02.06 - 04.06 в град Перник.

Линкът за регистрация ще бъде отворен до 17 май 2023.
Запишете се за участие тук:
https://forms.gle/pca5qk2tGhafCSBVA

Организаторите поемат разходите за нощувки и изхранване.

Ние, Общински младежки съвет - Перник, заедно с Национален младежки форум. Ви очакваме! 

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежи ще почистват Перник http://ksmp-pernik.com/novini/282.html

 

По повод Международния ден на Земята представители на четири пернишки младежки организации - Международен младежки център, Общински младежки съвет, Български младежки червен кръст и Фондация „П.У.Л.С." организират пролетно почистване тази неделя от 11:00 ч. В доброволческата инициатива могат да се включат всички перничани, които искат да направят града ни по-чист и приветлив град. Всички отпадъци ще бъдат извозени от община Перник и сметопочистващата фирма.

???? Сборни пунктове:

✅ пред сградата на Община Перник

✅на „Канала", при XI ОУ „Елин Пелин"

???? Кога?: 23 април 2023 г.; 11:00 ч.

Ръкавици и чували ще бъдат раздадени на място. 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Кръшни български хора ще се извият на площад „Кракра“ http://ksmp-pernik.com/novini/281.html

 

На 22 април 2023 г. в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, за девети пореден път ще се проведе Фолклорното надиграване на любителски групи за фолклорни хора „Приятели чрез танца", организирано от сдружение „Дай, бабо, огънче".

И тази година по традиция фестивалът ще започне в 12:00 ч. с празнично дефиле, което ще тръгне от сградата на Община Перник до мястото на надиграването - площад „Кракра", където всички участници ще се хванат на кръшно хоро.  

До момента заявка за участие са подали 12 групи от Северозападна България - Брезник, Перник, София, Кюстендил, Благоевград, Костинброд. Във фестивала ще вземат участие над 320 изпълнители, представители на читалища, клубове, и сдружения с нестопанска цел.

Фестивалът няма конкурсен характер. Основната му цел е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолкор. Право на участие имат всички клубове от страната, изучаващи български народни хора, младежки и детски танцови ансамбли. Клубовете изпълняват две хора /по желание/ с времетраене до 6 мин. Фолклорните ансамбли /детски или младежки/ изпълняват два танца или блок програма до 10 мин. Организаторите дават възможност за участие във фестивален концерт. В него клубовете могат да участват с любимо хоро или обработка на хоро, а танцовите ансамбли - с един танц.

 

ПРОГРАМА

11:00 - 11:30 часа: Регистрацията на заявилите участие /сградата на ОбМД/

*Редът на регистрация е ред на явяване.           

12:00 часа: Дефиле по предварително определен маршрут /начало - сградата на Община Перник  до мястото на  фестивала - пл. „Кракра".

 

/площад Кракра/

Официално откриване на фестивала, обявяване и представяне на клубовете, ансамблите и техните ръководители - Мегдански хора:

  • Граовско
  • Четворно
  • Сватбарско /самоковско/ хоро - всички участници се залавят на общо хоро.

Следва изявата на клубовете и ансамблите на фестивалната сцена. организаторите дават възможност за участие във фестивален концерт. В него клубовете могат да участват с любимо хоро или обработка на хоро, а танцовите ансамбли - с един танц.

Награждаване и закриване на фестивала.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежи отбелязват Световния ден на скаутското движение http://ksmp-pernik.com/novini/280.html

На 25 февруари от 10:00 ч. пред Двореца на културата най-новият член на КСМП - Скаутски клуб „Кракра Пернишки" стартира интересно събитие, посветено на 22 февруари - Световен ден на скаутското движение. Членовете на организацията, съвместно със скаутски клубове от София ще отбележат празника с различни забавни игри, нови познания за скаутското движение и гарантират незабравими емоции. Новите членове пък ще дадат скаутско обещание, което със сигурност ще впечатли децата и младежите.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Училищни войни http://ksmp-pernik.com/novini/279.html

В периода между 20 февруари и 2 март 2023 г. доброволците от Младежки клуб „Да бъдем приятели" при Фондация „П.У.Л.С." в партньорство с Международен младежки център - Перник, БМЧК - Перник и Скаутски клуб „Кракра Пернишки" към Организация на българските скаути ще организират  на територията на града кампания на тема „Нека се бием само със снежни топки", посветена на Денят на розовата фланелка, с фокус върху превенцията на училищния и онлайн тормоз.

Денят на розовата фланелка ще обедини усилията на младежките организации по посока на повишаване на  информираността и чувствителността на младите хора по темите за тормоза в училище и кибертормоза, както и да информира и включи младите хора в разговорите за видовете насилие в училище, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ подкрепа

В рамките на кампанията ще бъдат организирани поредица от онлайн и офлайн събития и инициативи, насочени към млади хора, а в основата й ще стои приложението на специфично разработена за целта игра - „Училищни войни"която по един интерактивен начин да насочи вниманието към темите, свързани с насилие в училище и как да го предотвратявам .

Кампанията, посветена на Деня на розовата фланелка цели да напомни, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно - деца, млади хора, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме ВСЕКИ ДЕН, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения.

Кампанията е част от Общинския годишен план за младежта 2023 г., разработен в изпълнение на Общинска стратегия за младежта (2021- 2030 г.).

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Национален литературен конкурс обявяват от Общински младежки съвет – Перник http://ksmp-pernik.com/novini/278.html

Младежите от цялата страна могат да покажат своята креативност чрез есета и разкази

Общински младежки съвет - Перник обявява 8-то издание на своя Национален литературен конкурс. Младежката организация подкрепя и стимулира творчески изяви като традиционно организира конкурс за есета и разкази за младежи от цялата страна.

Креативните творби през тази година могат да бъдат по следните теми: „Писмо в бутилка", „Мисъл преди сън" и „Човек вижда толкова, колкото знае". Участниците трябва да бъдат младежи на възраст между 14 и 26 години. В края на творбите следва да се посочат три имена, възраст, населено място и телефон за контакт.

Крайният срок за участие в конкурса е 17 февруари 2023 г. Есетата и разказите се изпращат на електронната поща на ОМС - Перник: omc.pernik@abv.bg.

Организаторите посочват събитието във facebook като място, където през следващите седмици всеки ще може да получи повече информация. Победителите ще имат възможността да видят своите творби в ученическото онлайн списание „We Matter Digital Magazine", а самите награди предстои да бъдат обявени.

Инициативата е част от Общинския годишeн план за младежта за 2023 г. и от годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

Общински младежки съвет - Перник е младежка организация, чиято дейност е обвързана с културни и спортни събития, както и обучения на различни теми. Събитията, които създават са с цел ангажиране на младежите и стимулиране на творческите им изяви.

 

Линк към събитието:

https://fb.me/e/48VdLVB37

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Членовете на КСМП избраха своя младежки медиатор http://ksmp-pernik.com/novini/277.html

По традиция и тази година, Община Перник отправи покана към младежките организации, членове на КСМП да изберат младежки медиатор на Съвета. Единодушно всички от тях посочиха своя фаворит - Александър Йорданов - досега действащ младежки медиатор, представител на Фондация „П.У.Л.С." и Международен младежки център.

На проведено Общо събрание на КСМП, което се състоя на 16 януари Йорданов представи пред младежите набелязаните цели за следващия му мандат до края на 2023 г. - нуждата от разширяване  на обхвата на младежките дейности извън рамките на централната градска част, използване и подобряването на младежката инфраструктура (информационни точки за младежка информация) и организиране на дейности по включване в процесите на вземане на решение младежи от уязвими групи и отдалечени части на града. 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Кметът на община Перник Станислав Владимиров и министърът на младежта и спорта Весела Лечева дадоха старт на Международния ден на младежта http://ksmp-pernik.com/novini/276.html

 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров и министърът на младежта и спорта Весела Лечева дадоха старт на събитията по повод Международния ден на младежта в Перник. Празничният ден започна с откриване на младежка информационна точка при ГПЧЕ „Симеон Радев" и волейболен турнир.
„Откриваме събитията по повод Международния ден на младежта заедно с младите хора на Перник. Младежи, които имат потенциал и могат да се развиват в България.", каза министър Лечева. Тя добави, че 2022 г. е Европейска година на младежта и това дава възможност за фокусиране върху проблемите и предизвикателствата пред младите хора. „Заедно с общинските ръководства, държавните институции и инициативните млади хора ще дадем възможност за реализиране на идеите и развитието на връстниците им", каза още Весела Лечева.
„Искам да благодаря на всички активни младежи, които направиха така че община Перник да бъде давана за пример в развитието на младежката политика и отношение на местната власт към проблемите на младите хора", заяви кметът Станислав Владимиров. Той добави още, че със своята енергия, последователност и знания младите перничани са направили така че в Перник гласът им да се чува. „Със своите инициативи през последните години привлякохте още повече свои връстници към каузата си и това е достойно за уважение", коментира още кметът на Перник.
Събитията по повод 12-и август ще продължат от 18:00 ч. на сцената в градския парк, където всеки ще може да се запознае с работата на младежките организации. 19:00 часа ще започне „Куиз с Международен младежки център - Перник" на теми като „Кино", „Музика", „Спорт" и много други. В 20:00 часа пък ще стартира концертът на Wosh MC.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200