КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Wed, 28 Oct 2020 09:54:55 +0200 60 Запознай се с гражданските си права http://ksmp-pernik.com/novini/235.html На 31 октомври 2020 г. (събота) в Двореца на културата ще се проведе Регионална среща „Запознай се с гражданските си права", организирана от Национален младежки форум и Община Перник.

Ако си:
Представител на младежка организация или неформална група?
Имаш какво да кажеш и искаш да бъдеш чут?
Искаш да разбереш как можеш да бъдеш част от процесите на взимане на решения в твоя град?
Искаш да научиш стъпките за реализирането на успешна застъпническа кампания?
Ако просто си активен млад човек, живеещ в София-град, София област, Перник, Благоевград или Кюстендил,

това събитие е ТОЧНО за ТЕБ!

ЗАЩО?
Защото ТИ си промяната, която копнееш да видиш на местно ниво.


Регистрирай се за участие и бъди сред активните млади хора в твоя град!
https://forms.gle/HsDmxZUZMtMnpYpo7

Краен срок за регистрация: 18.10.2020 г.

*Възрастово ограничение за участници: 15-35 години.

*Срещата е насочена за младежи, живеещи в Югозападен регион - София град, София област, Перник, Благоевград и Кюстендил, както и всички други населени места в този регион и затова НЕ се покриват разходи за настаняване.
*Пътните разходи се възстановяват.

*С цел сигурност на участниците, по време на събитието ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки и ще бъдат осигурени предпазни средства.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира младежки спортен фестивал http://ksmp-pernik.com/novini/234.html За поредна година представителите на Общински младежки съвет, със съдействието на Община Перник, организират спортен фестивал за младежи на възраст между 14 и 24 години. 

В три поредни дни (18, 19 и 20 септември 2020 г.) ще се проведат турнири по волейбол, футбол, баскетбол и стрийт фитнес, а желаещите могат да се регистрират за участие на място 30 минути преди обявеното начало на събитието, както и да получат повече информация от фейсбук страницата на Общински младежки съвет - Перник.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

ПРОГРАМА:
18 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (ПЕТЪК)
Волейболен турнир
Начало: 10:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна зала „Кракра"
*Съгласно Заповед N РД-01-489 (чл. I, т. 6) на Министъра на здравеопазването не се допуска публика в спортната зала.


19 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (СЪБОТА)
Футболен турнир
Начало: 09:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна площадка под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта")

Стрийт фитнес турнир
Начало: 10:30 - 12:30 ч. (очакван финал)
Място: Стрийт фитнес алея под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта")


20 СЕПТЕМВРИ 2020 г. (НЕДЕЛЯ)
Баскетболен турнир
Начало: 10:00 - 18:00 ч. (очакван финал)
Място: Спортна зала „Кракра"
*Съгласно Заповед N РД-01-489 (чл. I, т. 6) на Министъра на здравеопазването не се допуска публика в спортната зала.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
С концерт на популярни млади изпълнители ще бъде отбелязан 12 август – Международният ден на младежта http://ksmp-pernik.com/novini/232.html
Перник ще празнува Международния ден на младежта с едни от най-популярните млади изпълнители Дара и Vessou. Концертът ще започне в 20:00 ч. пред Двореца на културата. Събитието се организира традиционно от Община Перник и Консултативния съвет за младежка политика.
През тази година младежките организации, които работят на територията на общината отново ще представят дейността си пред перничани. Информационната част от празника ще започне в 19:00 ч. пред Двореца на културата. В нея ще вземат участие Дирекция Бюро по труда, Превантивно-информационен център, Общински младежки съвет, Фондация „П.У.Л.С.", Български младежки червен кръст, Сдружение „Дай, бабо, огънче" и Център за развитие на устойчиви общности. Специални гости на празника ще бъдат представителите на Национален младежки форум, Сдружение "Национална младежка карта", "Международна награда на херцога на Единбург - България", Асоциация на българските лидери и предприемачи" и „Еко Партнърс България". Освен това ще видим различни демонстрации и игри. 

„В цялата организация на събитието се стремяхме да изпълним всички желания на младите хора за отпразнуването на техния празник", казаха от Община Перник.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 и се осъществява с подкрепата на „Еко Партнърс България", „Рентал медия груп", „Ardes.bg", хипермаркети „Кауфланд", рекламна агенция „Ян 96" и „Сани Конс - Зайо Байо".

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Поп хитове и българска естрада в Общински младежки дом http://ksmp-pernik.com/novini/231.html  

На 26 февруари 2020 г. от 18,30 ч. в Общински младежки дом - Перник ще се проведе първото издание на младежко караоке парти, в което ще вземат участие ученици от 9 и 10 клас на ГПЧЕ „Симеон Радев". С помощта на гост-музикант и мултимедиен екран, на който ще върви текст, те ще пеят и ще се забавляват.
Събитието се организира от Сдружение „Дай, бао, огънче", съвместно с ОбМД, и има за цел да популяризира класическите и световни поп хитове и БГ естрада сред подрастващото поколение, както и да формира у тях по-широк мироглед по отношение на песенното и музикално творчество.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[Сдружение "Дай, бабо, огънче" търси най-дългата и най-оригинална мартеница]]> http://ksmp-pernik.com/novini/230.html Стартира XI Национален конкурс за изработка на най-дългата, най-оригиналната мартеница, пано и обемна кукла „Пижо и Пенда". Организатор на инициативата е Сдружение „Дай, бабо, огънче". Достоверността, художествената стойност и оригиналност ще са критериите за наградите, разпределени по групи:
• До 7 годишна възраст (групова работа);
• 7-14 годишна възраст (индивидуална и групова работа);
• Над 14 годишна възраст - (индивидуална и групова работа), представители на училища, представители на клубове по приложно изкуство и представители на извънучилищно звено.
Най-добрите модели ще бъдат наградени и подредени в три изложби.
Първата ще бъде открита на 26 февруари 2020 г. от 11.00 ч. в Общински младежки дом, когато ще стане и обявяването на резултатите от конкурса. На 27 февруари от 10,00 ч. ще бъде открита изложба в VIII ОУ „Кракра Пернишки", а от 12,00 ч. в ДОЦ „Дай, бабо, огънче".
Паралелно с това, в творческите ателиета на Сдружението под мотото „Мартениците - символ на добро", ще се изработват мартеници, с които на 02 март ще бъдат закичвани родителите и учениците от VIII ОУ „Кракра Пернишки".

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 и от Годишния план на КСМП.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира традиционният литературен конкурс за разказ и есе, организиран от ОМС http://ksmp-pernik.com/novini/229.html За поредна година представителите на Общински младежки съвет стартират своя традиционен вече конкурс за разказ и есе, в който могат да вземат участие младежи на възраст между 14 и 25 години от цялата страна.
Всеки, който обича да пише и търси поле за изява, може да изпрати своята творба на omc.pernik@abv.bg, а тази година темите са две: „Ние ли променяме света или той нас?" и „Вчера е отражение на утрешния ден".
На 05 март 2020 г. от 17:00 часа в кафе „Епицентър", когато ще бъде отпразнувана и годишнина от създаването на ОМС, ще бъдат наградени победителите в конкурса, които ще получат ваучери за книги.
Младежите от ОМС са подготвили празнична програма, с която да поздравят своите гости, както и да представят дейността, добрите практики и постигнатите резултати на своята организация.
*Повече информация за събитието можете да намерите на фейсбук страницата на Общински младежки съвет - Перник.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2020 и от Годишния план на КСМП.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
В Перник предстои Международен танцово-театрален семинар http://ksmp-pernik.com/novini/228.html

За поредна година на 09-ти и 10-ти ноември в ЦПЛР - ОДК Перник, Сдружение "АРТАРЕА" организира Театрално-танцовия семинар "Art I DAncing wave 2019". Той ще даде възможност на млади кадри с различни интереси, да срещнат шест форми на съвременното танцово и театрално изкуство.
В рамките на два дни младежите ще могат да работят с професионалисти от България и Европа и да се докоснат до стилове като класически балет, съвременен танц, афро танц, импровизационен театър, театрален тренинг, социални танци в кръг, артистично поведение.
Гост лекторите Катерина Петрова, Цветина Матова, Елена Костадинова, Милко и Боряна Йовчев, Maria Cossa, Izabela Nitka, са изявени артисти от Софийска опера и балет, НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Театър "Реплика", Сдружение "First Act", Танцови компании в Полша и Африка.
Програмата ще е интензивна и разпределена в зависимост от възрастта на участниците. А на 10.11.2019 г. (неделя) от 15.30 ч. в театралния салон на сцената на ЦПЛР - ОДК ще бъде направена презентация, показ на всички уъркшопи, която ще завърши с импровизация и джем сешан с африкански ритми. След което ни очаква приятен разказ и разговор с Maria Cossa, която ще ни сподели за преживяването си в Сенегал.

Заповядайте!

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика 2019 г.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Нов младежки медиатор на КСМП за периода 01.10.2019 – 31.03.2020 г. http://ksmp-pernik.com/novini/227.html В края месец  август стартира процедура за избор на нов младежки медиатор на Консултативния съвет за младежка политика. Бяха номинирани две кандидатури: Александър Йорданов - представител от Фондация „П.У.Л.С." и Катрин Петкова - председател на Общински младежки съвет.
По време на общо събрание, състояло се на 12 октомври 2019 г. Катрин Петкова защити своята мотивация за младежки медиатор на КСМП. Поради отсъствието на втория номиниран - Александър Йорданов, неговата писмена мотивация бе прочетена пред присъстващите на събранието.
В проведеното интернет гласуване взеха участие осем младежки организации и институции, членове на КСМП, като шест от тях подкрепиха кандидатурата на Катрин Петкова, председател на Общински младежки съвет.
Тъй като според статута на КСМП решенията, касаещи Съвета се взимат с обикновено мнозинство, следва да се счита, че младежки медиатор на КСМП за периода 01.10.2019 г. - 31.03.2020 г. ще бъде Катрин Петкова от ОМС.
Катрин е човек с позитивна енергия и се надаваме, че ще работи с много хъс за идеите на младите хора в Перник. Самата тя посочи като приоритет в предстоящата й работа да подобри комуникацията между членовете на КСМП и да предаде своя опит като доброволец на други млади хора
Разбира се, това е само една малка част от дейностите на КСМП, за които младежкият медиатор ще бъде отговорен. Предстоят още дейности от Годишния план на КСМП, подготовка на Общински годишен план за младежта 2020, както и много други.
Пожелаваме й здраве и успех в работата й!

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Турнир за любителите на футбола организира Общински младежки съвет http://ksmp-pernik.com/novini/226.html На 28 септември 2019 г. (събота) от 09:30 ч. на спортната площадка под ЦПЛР - ОДК („Алея на спорта") ще стартира Футболен турнир, организиран от Общински младежки съвет - Перник.
Това е втората подобна инициатива за тази година, която ще събере младите хора запалени по спорта и здравословния начин на живот.
През месец май младежите от ОМС успешно реализираха Спортен фестивал с различни активности - турнири по стрийт фитнес, волейбол, футбол и др., включвайки се в Седмицата на спорта, организирана от Община Перник.
Всички желаещи могат да заявят участие на отворената във Фейсбук интернет платформа „Футболен турнир 2019" или да се регистрират на място в деня на провеждане на събитието.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Български младежки делегати към ООН идват в Перник за Международния ден на младежта http://ksmp-pernik.com/novini/225.html Международният ден на младежта - 12 август и тази година ще бъде отбелязан празнично от младежките организации и институции, работещи с и за младите хора с много активности и инициативи. Специални гости на събитието ще бъдат двамата настоящи български младежки делегати към Организацията на обединените нации - Богомила Корманова и Минко Даскалов.
Изявите ще започнат в 18.00 ч. в Централния градски парк, на „Кестеновата" (мраморна) алея. Всички млади хора ще имат възможността да се включат в информационната игра, чрез която ще научат много нови неща за дейностите на младежките организации и институции.
Дирекция „Бюро по труда" ще представи различни програми за обучение и заетост, както и възможности за работа и обучение в Европа чрез мрежата EURES.
Чрез инициативата „Здрав дух, здраво тяло", експертите от Регионална здравна инспекция ще измерват въглероден оксид в издишания въздух от пушачи и непушачи, ще правят анализ на телесен състав и изчисляване на базална обмяна. Предвидено е и преминаване на трасе с алкохолни очила.
По темата превенция на употребата на наркотични и психотропни вещества, от Превантивно-информационния център към Община Перник ще бъдат раздадени множество информационни материали, а от представителите на Фондация „П.У.Л.С" всеки ще може да се информира относно превенцията на насилие, както и да се включи в играта „Не ме съди човече", свързана с темата за щадящо детско правосъдие.
Аварийният екип на Български младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.
Екипът на сдружение „АКСЕЛС" ще ви въвлече в интересна викторина с въпроси, касаещи възможностите, които младежките програми на ЕС (EVS/ ESC) предоставят за младите хора. Всеки желаещ ще може да научи и как да намали лични си карбонов отпечатък.
Членовете на Общински младежки съвет са подготвили забавна игра на думи и Фото точка, където ще можете да запазите в спомен празничния 12 август.
Представителите на Националния център за безопасен интернет - София, ще проведат обучение за безопасно използване на интернет.
Наред с това Сдружение „Национална младежка карта" ще представи дейности, свързани с функционалността на картите EYC, а от Градски експериментариум ще разкажат що е то пермакултурен дизайн.
И тъй като на 12 август младежките организации честват не само Международния ден на младежта, но и Рождения ден на Консултативния съвет за младежка политика, който става на цели 11 години, празникът ще завърши с вкусна торта, много настроение и младежки концерт на танцовите формации „АРА", „Sweet pink", „Ситара денс" и „4way".
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200