КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Wed, 25 May 2022 12:08:49 +0300 60 Празник на българския дух в село Мещица http://ksmp-pernik.com/novini/259.html

 

В Европейската година на младежта за пореден път в село Мещица ще се проведе Националния фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!", организиран от Сдружение „Дай, бабо, огънче". От сцената ще звучат песни, приказки, броилки, гатанки... Участниците ще танцуват и представят обичани народни игри.
Конкурсът е истински празник на българския дух и показва, че децата и младежите на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби. Общият брой на участниците в конкурса е 610: 5 фолклорни групи за традиционен детски фолклор; 18 танцови състава; 10 вокални групи; 43 индивидуални изпълнители - певци, инструменталисти и разказвачи.
Празникът ще започне в 10.30 часа, а професионалното жури - Цветана Манова (етнограф), Йовчо Георгиев (хореограф) и Верка Момчилова (вокален педагог) ще избере най-добрите сред добрите.
Инициативата се финансира от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта 2022 г.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Национална среща „Младежка работа от А до Я“ http://ksmp-pernik.com/novini/258.html

След близо две години отлагане сме повече от щастливи да обявим, че най-голямото младежко събитие в България - Национална среща "Младежка работа от А до Я" ще се състои в периода 15-19 юни в град Перник.

Организатори на инициативата са Община Перник, Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ), Национален младежки форум и Европейската комисия в България.

След като предишни години бяха обсъдени темите за методите на неформалното учене (2013), ролята на младежкия работник като професия, боравеща с тези методи (2015), младежките пространства, като място за осъществяването на тази дейност (2017), тази година фокусът ще бъде насочен към по-голямата рамка - младежката работа.

Защо се спряхме на нея?
Младежката работа е доказала своята важна роля в холистичната подкрепа при развитието на младите хора. За това и тя има ключово място в редица политики и програми на европейския съюз, които биват адаптирани към локалните контексти на държавите членки. Благодарение на своята автономия, всяка страна има свободата да дефинира какво представлява спрямо нейните конкретни възможности и нужди.
България не прави изключение като пред нея все още стоят следните въпроси:
➤Какво е младежка работа? Как я дефинираме?
➤Какви са ползите и ефектите от младежката работа?
➤Какъв опит имаме и как бяхме предизвикани от Ковид-19?

Отговорите ще бъдат намерени по време на Национална среща "Младежка работа от А до Я". През годините събитието доби популярност и като "Дебатът", обособявайки се като механизъм за гражданско участие, който събира и консолидира мнението на младите хора, експерти и вземащите решения по теми, които пряко касаят самите млади хора и тяхното развитие и осъзнаване като съществена част от обществото.
В резултат на дискутирането на темата за младежката работа, следва:
- Изработване на консенсусен политически документ, отразяващ разбирането и визията за Младежка работа, който в последствие да се популяризира сред европейски институции, местните и национални власти, експерти от образователната система, младежки работници и представители на младежки организации, младежки домове, центрове и пространства.
- Изготвяне на основна рамка за развитие и утвърждаване на младежката работа в страната, която би могла да подпомогне разработването на стандарти за качество на младежката работа и услугите за младежи. Също така и да допринесе при разписването на Националната стратегия за младежта, регионалните и местни такива, както и за самото провеждането на младежките политики и младежката работа като цяло.
На Националната среща ще се проведат също така традиционните Младежко студио с експерти, както и Национално Младежко изложение.
За кого е Националната среща:
- активни млади хора (16-30 г.);
- представители на младежки организации;
- младежки работници;
- представители на институции, отговорни за младежките политики и/или младите хора;
- експерти в младежката работа и младежките политики.
Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите отваря покана до експерти от министерства ангажирани по темата - както за партньорства, така и като гост-лектори.
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на програма Еразъм + на Европейския съюз.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Станете мениджър за един ден! http://ksmp-pernik.com/novini/257.html

 

Община Перник като организация-домакин отваря врати за високо мотивирани и перспективни млади хора, които да се включат в инициативата „Мениджър за един ден", организирана от JA Bulgaria.

Двайсетото издание ще се проведе на 10 май 2022 г., а темата е „Силата на един екип".
Целта му е да даде посока в избора на кариерен път на учениците и студентите, да им позволи да покажат най-доброто от себе си и да разкрият своя потенциал по пътя към желаната професия.

В рамките на един ден ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години
ще имат възможността да се запознаят с управлението на града, да станат част от общинската администрация, да се срещнат с хора на ръководни позиции, да разберат повече за техните професии и ангажименти, да надникнат в работното им ежедневие.
Младежките мениджъри ще имат възможността да задават своите въпроси, да се включат в дискусии, да демонстрират лидерските си умения, да получат знания и напътствия от техните ментори и да почерпят от богатия опит, който всеки добавя към постигането на общите цели.

Вече две десетилетия инициативата успява да достигне до много млади хора, да ги вдъхнови и да им даде възможност за осъзнат избор в професионален план.

Желаещите могат да участват в инициативата като се регистрират на платформата https://mfd.jabulgaria.org/registraciya-studenti#Jobs и кандидатстват за обявените позиции.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Станаха известни победителите от Литературния конкурс на ОМС http://ksmp-pernik.com/novini/256.html

Официално приключи тазгодишното издание на Националния литературен конкурс на ОМС Перник. Имахме десетки участници от всички части на страната и за първи път излязохме от пределите на България и се радваме, че вече предоставяме трибуна за изява и на младежите от Северна Македония! Произведенията тази година бяха насочени към бъдещето, мечтите и невъзможното, което става възможно, и затова и толкова много ни впечатлиха. Освен ежегодните ни награди, тази година разказите и есетата ще бъдат публикувани и в специален творчески брой на списанието WeMatter. Колегите от редакцията на списанието за първи път взеха участие и в самото оценяване. Вече мечтаем за следващото ни издание, а междувременно обявихме и първият ни Фотоконкурс, зад който като жури и ментори стоят утвърдени фотографи от страната!

Ето ги и победителите от литературния конкурс:
В категория ЕСЕ:
1-во място - Славея Семова от с. Първомайци, община Горна Оряховица
2-ро място - Борислава Кирилова от гр. Перник

В категория РАЗКАЗ:
1-во място - Симона Александрова от гр. София
2-ро място - Теодора Мачева от гр. Плевен

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Обектив в дивото http://ksmp-pernik.com/novini/254.html  

 

 

За първа година Общински младежки съвет организира фотоконкурс за младежи на възраст между 14 и 25 годишна възраст.
Темата, по която членовете на ОМС са готови да видят най-добрите ви снимки от природата е "Обектив в дивото".
Всеки желаещ има право да участва в конкурса с един кадър.
Изпратете оригиналната снимка и обработената такава, на имейл: omc.pernik@abv.bg с трите си имена и телефонен номер.

Не са позволени фото манипулации!

Краен срок: 10.04.2022 г.

„Много скоро очаквайте да ви представим журито и наградите. Желаем ви много вдъхновение и успех! За победителите има нещо, което не подозирате, но ще развие много работата и уменията ви! Ние се стараем всеки да стане малко по-добър в сферата, която му е интересна, и ще ви подарим не само спомени, но и възможност да се докоснете до уменията и съветите на доказали се хора", споделиха организаторите!

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
„НЕ“ на тормоза в училище! http://ksmp-pernik.com/novini/253.html

Доброволци от Младежки клуб „Да бъдем приятели", съвместно с БМЧК, Общински младежки съвет и Център за безопасен интернет организират поредица от събития по повод 23 февруари - Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка". В рамките на проекта ще бъдат проведени поредица онлайн и офлайн събития, насочени към младежи, сред които тематичен простор за розови тениски за оставяне на послания, поставен на публично място и целящ да обърне внимание на гражданите и младите хора към училищния тормоз и развитието на нетолерантно отношение сред учениците към проявите му.
Предвижда се също така и поредица от дискусии с ученици и учители, медийни изяви и организиране на състезателна викторина с примамливи награди на 23 февруари, където ученици ще могат да мислят съвместно по темата за училищния тормоз и да се забавляват в една защитена среда. Кулминационното събитие ще се случи на територията на публично заведение, където учениците - победители ще получат награди.
Всички рекламни материали за целите на онлайн и офлайн кампанията са разработени от доброволците на четирите организации - от млади хора за млади хора, които максимално достъпно са адресирали темата за тормоза сред учениците.


*За пръв път „Денят на розовата фланелка" е проведен в Канада през 2007 г. като протест, организиран от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докаарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира Литературният конкурс, организиран от Общински младежки съвет http://ksmp-pernik.com/novini/252.html  

Здравейте, приятели!  
Отново настъпи времето за поредното издание на Литературния конкурс, който традиционно се провежда от Общински младежки съвет.
Организаторите и тази година очакват Вашите есета и разкази на следните теми:
"Най-доброто тепърва предстои";
"Когато невъзможното стане възможно";
"Една осъществена мечта".

За да участвате:
Трябва да сте на възраст между 14 и 25 години.
Заедно с текстовите файлове, не забравяйте да напишете трите си имена, възраст, Вашето населено място и телефон за контакт.

Срокът за изпращане на есета и разкази е до 01.03.2022 г. на e-mail:
omc.pernik@abv.bg

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Избраха нов младежки медиатор на КСМП http://ksmp-pernik.com/novini/251.html

Съгласно Правилата за избор и функции на младежкия медиатор, които са неразделна част от Правилника за дейността на КСМП, в началото на месец януари стартира процедура за избор на нов младежки медиатор на Съвета.

Младежките организации излъчиха три кандидатури: Катрин Петкова - последно действащ медиатор, Йоана Джамалова - Български студентски съвет и Александър Йорданов - представител от Фондация „П.У.Л.С.".
На 20 януари в Заседателната зала на Община Перник се проведе Общо събрание на КСМП по време, на което номинираните защитиха своите кандидатури.
В периода 21-25 януари 2022 г. вкл. младежките организации и институции, членове на КСМП, имаха възможността да се запознаят с писмените мотивации на тримата номинирани и да подкрепят един от тях тях.
В същия период, номинираната за младежки медиатор - Катрин Петкова, оттегли своята кандидатура.
В резултат на това за младежки медиатор останаха двама номинирани:
- Йоана Джамалова - Български студентски съюз;
- Александър Йорданов - Фондация „П.У.Л.С.".
В проведеното интернет гласуване взеха участие осем младежки организации и институции, членове на КСМП, като всяка от тях имаше право на един глас. Пет от тях подкрепиха кандидатурата на Александър Йорданов, а три - тази на Йоана Джамалова.
Тъй като според действащите Правила за избор и функции на младежки медиатор решенията, касаещи Съвета, се взимат с обикновено мнозинство, следва да се счита, че за младежки медиатор на КСМП за периода 01 февруари - 31 декември 2022 г. е избран Александър Йорданов.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Общински младежки съвет с нов Управителен съвет http://ksmp-pernik.com/novini/250.html  

 

 

В началото на 2022 г., когато всички възлагаме нови надежди и поставяме нови целите, Общински младежки съвет - Перник създаде план и свои цели, които да развива и постига в опит да надскочи себе си. На 18.01.2022 г. младежите проведоха избори за нови ръководни позиции и избраха нов Управителен съвет. За председател на ОМС бе избрана Александрина Маринова, а за заместник-председатели Катрин Петкова и Павел Денков.
„Задачите, които стоят пред нас са големи, но желанието ни да ги постигнем е по-голямо! През тази година, определена за Европейска година на младежта, сме започнали нови и различни инициативи, партньорства с организации от града и страната и въвличане на младите в интересни събития. А скоро ще обявим и първите си дейности!" - споделиха от Съвета.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежки клуб „Да бъдем приятели“ отбеляза Международния ден на мъжа http://ksmp-pernik.com/novini/249.html

На 7 ноември 2021 г. Младежки клуб „Да бъдем приятели" организира събитие, посветено на 5 ноември - Международен ден на мъжа, с фокус върху дискриминацията в дневният ред на модерното общество.
Основната цел на проявата бе да информира и включи младите хора в разговорите за равенството между половете обръщайки внимание на ролята на мъжа в социума.
Събитието се проведе в Централен градски парк в Перник, като младежите-доброволци подканваха младите жители на града на топла напитка, като същевременно коментираха въпроси, свързани с мъжествеността и мъжете като важна и значима част от обществото. Всички участници имаха възможност да се включат и в игра, като за време наредят пъзел, съдържащ предмети, които обществото приема за част от мъжкото и женското ежедневие, а идеята бе адресиране на половото равенство чрез промяна на стереотипното мислене.
Събитието беше организирано при спазване на всички противоепидемични мерки и това не попречи то да бъде заредено с много настроение и усмивки, както и с много интересни разговори сред младите хора на чаша топъл чай.
Кампанията бе естествено продължение на конкурса за художествено изображение на тема: „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж", като младежите от клуба разпространяваха плакатите от конкурса, класирани на първите места из публичните места в Перник, заедно с изработени стикери и флаери. Разпространени бяха и посланията на участниците за равенството между половете и техните измерения.
Конкурсът, предхождащ кампанията, създаде условия за изработване на креативни и артистични продукти от млади артисти, а самата тема даде много възможности за интерпретация и свобода на въображението, като единственото условие бе да се адресират въпроси, свързани с равенството между половете, с фокус върху ролята на мъжете в социума и в разрешаването на проблема за неравнопоставеността на половете.
Журито в състав Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник, Ралица Алексиева, художник и аниматор, както и младежите от Младежки клуб "Да бъдем приятели", бе силно затруднено поради качеството на разработките, но в крайна сметка първите две места бяха излъчени:

Първо място в конкурса бе присъдено на Йордана Михайлова, Търговище, която смята, че:
„В днешно време все повече мъже помагат с отглеждането на децата и с домакинската работа. Светът може да бъде по-добър, когато има равенство между половете!"
На второ място, също с оригинална идея и послание бе класирана Косара Ямболиева от София, за която:
„Способността да полага грижи и да обича когото или каквото и да е, е това, което характеризира човека. Без значение кой пол, на каква възраст или с какви проблеми се справя, всеки може да обича и да се грижи поне мъничко...
Най-мъжественото нещо, на което е способен човек, е да бъде мил."

Отличените участници на първите две места получиха специална грамота за участие, както и награда под формата на ваучери за онлайн книжарница.

Специална грамота за художествена интерпретация, изразена през поезия, журито присъди на Фабиана Михайлова, която даде своето послание към мъжката част от социума, а именно, да не се срамуват да бъдат себе си, както и че не е слабост мъжете да разкриват своите чувства и да показват емоции.
Изказваме своите благодарности към Община Перник за финансовата подкрепата при реализирането на конкурса „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж", както и последвалото събитие, посветено на Международния ден на мъжа.
Младежки клуб "Да бъдем приятели" се довери на силата на изкуството, като силно вярваме, че то може да предизвика промяна в хора и общности и изказваме своята благодарност към всички участници и им пожелаваме да продължават да развиват своя талант и умения, които са достойни за възхищение.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200