НачалоНовини → Младежки клуб „Да бъдем приятели“ отбеляза Международния ден на мъжа

Младежки клуб „Да бъдем приятели“ отбеляза Международния ден на мъжа

Младежки клуб „Да бъдем приятели“ отбеляза Международния ден на мъжа


На 7 ноември 2021 г. Младежки клуб „Да бъдем приятели" организира събитие, посветено на 5 ноември - Международен ден на мъжа, с фокус върху дискриминацията в дневният ред на модерното общество.
Основната цел на проявата бе да информира и включи младите хора в разговорите за равенството между половете обръщайки внимание на ролята на мъжа в социума.
Събитието се проведе в Централен градски парк в Перник, като младежите-доброволци подканваха младите жители на града на топла напитка, като същевременно коментираха въпроси, свързани с мъжествеността и мъжете като важна и значима част от обществото. Всички участници имаха възможност да се включат и в игра, като за време наредят пъзел, съдържащ предмети, които обществото приема за част от мъжкото и женското ежедневие, а идеята бе адресиране на половото равенство чрез промяна на стереотипното мислене.
Събитието беше организирано при спазване на всички противоепидемични мерки и това не попречи то да бъде заредено с много настроение и усмивки, както и с много интересни разговори сред младите хора на чаша топъл чай.
Кампанията бе естествено продължение на конкурса за художествено изображение на тема: „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж", като младежите от клуба разпространяваха плакатите от конкурса, класирани на първите места из публичните места в Перник, заедно с изработени стикери и флаери. Разпространени бяха и посланията на участниците за равенството между половете и техните измерения.
Конкурсът, предхождащ кампанията, създаде условия за изработване на креативни и артистични продукти от млади артисти, а самата тема даде много възможности за интерпретация и свобода на въображението, като единственото условие бе да се адресират въпроси, свързани с равенството между половете, с фокус върху ролята на мъжете в социума и в разрешаването на проблема за неравнопоставеността на половете.
Журито в състав Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник, Ралица Алексиева, художник и аниматор, както и младежите от Младежки клуб "Да бъдем приятели", бе силно затруднено поради качеството на разработките, но в крайна сметка първите две места бяха излъчени:

Първо място в конкурса бе присъдено на Йордана Михайлова, Търговище, която смята, че:
„В днешно време все повече мъже помагат с отглеждането на децата и с домакинската работа. Светът може да бъде по-добър, когато има равенство между половете!"
На второ място, също с оригинална идея и послание бе класирана Косара Ямболиева от София, за която:
„Способността да полага грижи и да обича когото или каквото и да е, е това, което характеризира човека. Без значение кой пол, на каква възраст или с какви проблеми се справя, всеки може да обича и да се грижи поне мъничко...
Най-мъжественото нещо, на което е способен човек, е да бъде мил."

Отличените участници на първите две места получиха специална грамота за участие, както и награда под формата на ваучери за онлайн книжарница.

Специална грамота за художествена интерпретация, изразена през поезия, журито присъди на Фабиана Михайлова, която даде своето послание към мъжката част от социума, а именно, да не се срамуват да бъдат себе си, както и че не е слабост мъжете да разкриват своите чувства и да показват емоции.
Изказваме своите благодарности към Община Перник за финансовата подкрепата при реализирането на конкурса „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж", както и последвалото събитие, посветено на Международния ден на мъжа.
Младежки клуб "Да бъдем приятели" се довери на силата на изкуството, като силно вярваме, че то може да предизвика промяна в хора и общности и изказваме своята благодарност към всички участници и им пожелаваме да продължават да развиват своя талант и умения, които са достойни за възхищение.

 


Сподели с приятели, за да го знаят и те:
Мнения и коментари: