НачалоНовини → Перник - домакин на национална младежка среща

Перник - домакин на национална младежка среща

Перник - домакин на национална младежка среща


          Младежки ентусиазъм кипеше в гр.Перник на 14, 15 и 16 април 2011г. Причината за този порив на духа и тялото бе Единадесетата пролетна сесия на общинските младежки съвети и парламенти, под наслов „Образованието – приоритет на младите хора”. Събитие, включено в Програмата за младежки дейности на Консултативния съвет за младежка политика, чиито домакини бяха Община Перник и Общинският младежки съвет – Перник.

          Над  70 участника от 24 общински младежки съвети и парламенти от цялата страна взеха участие в работната сесия, повече от 20 младежи от гр.Перник пък бяха реализаторите на събитието като домакини, отговорници, водещи, специалисти по логистиката и всички други дейности, които трябва да бъдат реализирани, за да се случи едно събитие от мащаба на Национална младежка среща.

          Младежите бяха лично приветствани от Кметът на Община Перник г-жа Росица Янакиева, народният представител от Перник г-жа Ирена Соколова, зам.областният управител на Област Перник г-н Радослав Йорданов, зам. кметът на Община Перник г-н Ненко Темелков, началникът на Регионалният инспекторат на образованието г-жа Ваня Коконова, директори на дирекции в Общинската администрация и други значими личности от обществения живот в нашият град.

          В първият работен ден в Общинския комплекс „Дворец на културата” младежите представиха своята дейност през изминалата година, обмениха опит и добри практики, дискутираха своите идеи и бъдещи планове, видяха творчеството на един млад перничанин – Десислав Жерар Атанасов, режисьор на филма „Преди 13”.

          Вторият ден започна в Европейският политехнически университет, където младите хора зададоха своите въпроси за младежката политика и образование директно на експерти от Министерството на образованието, науката и младежта. След което лично ректорът на Европейският политехнически университет проф.дтн Христо ХРИСТОВ представи висшето учебно заведение пред младежите.

          Денят продължи в Общинският комплекс „Дворец на културата”,  а участниците работиха в три дискусионни групи – „Средно и професионално образование”, „Висше образование” и „Неформално образование”. След представянето на работата по групи и последвалата дискусия, младежите избраха и следващият домакин на Дванадесетата пролетна сесия на общинските младежки съвети и парламенти. След гласуване спечели Община Видин. Сесията беше тържествено закрита от Председателят на Общинският младежки съвет – Перник г-н Явор Давидков, след което гостите на Перник имаха възможност да се насладят на театралната постановка „Домът на Бернарда Алба”, представена от Детско-юношески театър „Мускетарите” в Обединен детски комплекс Перник.

          Третия ден в гостуването на участниците в младежките парламенти в страната премина в посещение на Подземния минен музей и крепостта „Кракра Пернишки”.

 

          Консултативният съвет за младежка политика изразява своята благодарност към всички, благодарение на които гр.Перник остави добро впечатление като домакин на над 70 млади хора от цяла България!


Сподели с приятели, за да го знаят и те:
Мнения и коментари: