НачалоНовини → Среща на любителите на българските народни хора 2015

Среща на любителите на българските народни хора 2015

Среща на любителите на българските народни хора 2015


Среща на любителите на  българските народни хора 2015

 

За втора поредна година, Перник  стана център за среща на любителите на  българските народни хора.

Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща“Приятели чрез танца“към сдружение „Дай,бабо,огънче!“ гр. Перник

Деветнадесет любителски фолклорни състава със 350 участници от Перник, София, Петрич, Сандански, Пловдив, Елин Пелин и др. се включиха в надиграване "Приятели чрез танца", състояло се  на сцената пред Двореца на културата.

Наградата на кмета на Перник - тъпан, получи  клуб за народни танци "Рила " с. Ресилово; Общ. Дупница с  ръководител Кирил Амбарков.

На първо място се класира танцовата формация "Български огън" от гр. София с ръководител Елена Бачева, което й донесе и музикална уредба.

Второ място и озвучителни колони получиха фолклорните танцови школи "Македонци" от Петрич и Сандански с ръководители Ралица и Иван Занчеви.

Трети се наредиха школите за народни танци "Маноловци" с ръководител Ради Манолов  и „Веселите шопи“ от София с ръководител Ивайло Николов, които бяха наградени с кошница  и торта.

Тази година в надиграването имаше още две възрастови групи – Деца и Младежи. Наградите за тях бяха осигурени от бюджета на КСМП при Община Перник. Отличилите се групи получиха  колани, буфер колони и торти.

Най-добре представили се сред децата са ФДА „Пелинче“ гр Елин Пелин с ръководител Ани Кирилова.

Втора награда не бе присъдена

На трето място се класираха ДТС „Пламъче“ с. Червен брег; Общ. Дупница с ръководител Христо Костадинов

Във възрастовата група на младежите бяха присъдени две първи места:

ФГ „Мераклийче“ с Копаница; Общ. Радомир с ръководител Василка Николова получи награда за автентични хора.

ФА „Чудно оро“ при ОбМД с ръководител Йовчо Георгиев получи първата награда в категория – обработен фолклор

Организаторите  възнамерява да наложат проявата като традиционна, като ще организира надигравания за любители всяка година. Ще бъдат канени групи от цялата страна и от чужбина. Задължително условие за участие ще бъде съставите да могат да играят  характерните  за Граово хора -  Граовско; Четворно; Сватбарско и др.

Танцова къща „Приятели чрез танца“ и сдружение „Дай,бабо,огънче!“ благодарят на Община Перник, Консултативен съвет за младежка политика, Общински Младежки дом и ОК „Дворец на културата“ за подкрепата.Сподели с приятели, за да го знаят и те:
Мнения и коментари: