На 14 юни 2016 г. в Заседателната зала на Община Перник се проведе официалната церемония по награждаването от конкурса “Учителят, който ме вдъхновява”, организиран от Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

В гласуването взеха участие над 170 ученици от основните и средните училища на община Перник, които до 24 май 2016 г. имаха право да посочат до трима любими учители, предметите, по които преподават и да мотивират своите номинации чрез специално създадена за това интернет платформа. Номинираните учители тази година бяха 125 на брой от 17 училища на територията на община Перник.

Голямата награда – “Вдъхновяващ учител на 2016 година” бе връчена на г-жа Анелия Кирилова, преподавател по история в XI ОУ “Елин Пелин” – Перник лично от кмета на общината г-жа Вяра Церовска. На второ място, само с един глас по-малко от призьора, учениците класираха г-жа Галина Никодимова, преподавател по Български език и литература от ПГОТ “Св. Иван Рлски”. Третото място бе споделено от двама – г-н Бисер Стоилов, преподавател по Български език и литература от ХІ ОУ “Елин Пелин” и г-жа Емилия Цекина, преподавател също по Бълграски език и литература от ОУ “Св. Иван Рилски”.

С най-много номинирани преподаватели се отличи ОУ “Св. Иван Рилски” – 26 на брой.

По време на събитието, чрез томбола, г-жа Вяра Церовска изтегли името на едно дете, номинирало своя любим учител. Късметлийката се оказа Тонита Тонева Георгиева от XVI ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, която спечели таблет, осигурен от Община Перник. Тонита завършва IV клас в момента и има интереси в областта на литературата – пише стихове. Нейни творби намират място в сборника “Пътешествие с думи” и “Малка книга за големия град” – посветена на Перник.