През 2012г. стартира проекта „Стъпки към самостоятелност”, подкрепен от SOS- Детски селища България, финансиран от Фондация Велукс-Дания.
Целта на настоящия проект е да обхване следните целеви група от млади хора:

– младежи, членуващи в Младежкия клуб към Фондация „П.У.Л.С.“

– деца, настанени в Кризисния център на Фондация „П.У.Л.С.“

– деца от ЦОП-гр.Трън.

По метода «учене чрез правене» младите хора не само имат възможност да се свържат, разговарят и обучават в способности с други свои връстници в неравностойно положение, но реално ще виждат сътворения продукт на тяхната собствена способност. Сформираха се Ателиета за различни занимания:

–Ателие за плетене и шиене: бродиране на гоблени, възглавници, картички, калъфи, шиене на карета, възглавници, покривки и др., плетене на мекремета, сувенири и предмети за декорация

-Ателие за декупаж и декорация: декупаж на предмети, рисуване на керамични саксии и фигурки, рисуване на графики, изработка на картички. 

– Ателие за отглеждане и развъждане на малки животни: папагали, хамстери, рибки, костенурки, зайци, гълъби

–Ателие за цветарство и градинарство: отглеждане и развъждане на различни видове стайни и градински растения и цветя, поддържане на цветна градина.

След упоритата работа на младежите, като част от дейностите по проекта се организира поредната изложба-базар на изработените от децата и младите хора продукти от «Ателиетата по интереси». Със събраните средства от мероприятието ще бъдат закупени материали за продължаване на заниманията на ателиетата.Базара се организира в сградата на Областната управа, в зала „Панорама” и ще продължи и утре – 13.02.2013 г.. За посетителите ще има и скромна почерпка от организаторите.