На 7 ноември 2021 г. Младежки клуб „Да бъдем приятели” организира събитие, посветено на 5 ноември – Международен ден на мъжа, с фокус върху дискриминацията в дневният ред на модерното общество.
Основната цел на проявата бе да информира и включи младите хора в разговорите за равенството между половете обръщайки внимание на ролята на мъжа в социума.
Събитието се проведе в Централен градски парк в Перник, като младежите-доброволци подканваха младите жители на града на топла напитка, като същевременно коментираха въпроси, свързани с мъжествеността и мъжете като важна и значима част от обществото. Всички участници имаха възможност да се включат и в игра, като за време наредят пъзел, съдържащ предмети, които обществото приема за част от мъжкото и женското ежедневие, а идеята бе адресиране на половото равенство чрез промяна на стереотипното мислене.
Събитието беше организирано при спазване на всички противоепидемични мерки и това не попречи то да бъде заредено с много настроение и усмивки, както и с много интересни разговори сред младите хора на чаша топъл чай.
Кампанията бе естествено продължение на конкурса за художествено изображение на тема: „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж”, като младежите от клуба разпространяваха плакатите от конкурса, класирани на първите места из публичните места в Перник, заедно с изработени стикери и флаери. Разпространени бяха и посланията на участниците за равенството между половете и техните измерения.
Конкурсът, предхождащ кампанията, създаде условия за изработване на креативни и артистични продукти от млади артисти, а самата тема даде много възможности за интерпретация и свобода на въображението, като единственото условие бе да се адресират въпроси, свързани с равенството между половете, с фокус върху ролята на мъжете в социума и в разрешаването на проблема за неравнопоставеността на половете.
Журито в състав Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник, Ралица Алексиева, художник и аниматор, както и младежите от Младежки клуб “Да бъдем приятели”, бе силно затруднено поради качеството на разработките, но в крайна сметка първите две места бяха излъчени:

Първо място в конкурса бе присъдено на Йордана Михайлова, Търговище, която смята, че:
„В днешно време все повече мъже помагат с отглеждането на децата и с домакинската работа. Светът може да бъде по-добър, когато има равенство между половете!”
На второ място, също с оригинална идея и послание бе класирана Косара Ямболиева от София, за която:
„Способността да полага грижи и да обича когото или каквото и да е, е това, което характеризира човека. Без значение кой пол, на каква възраст или с какви проблеми се справя, всеки може да обича и да се грижи поне мъничко…
Най-мъжественото нещо, на което е способен човек, е да бъде мил.”

Отличените участници на първите две места получиха специална грамота за участие, както и награда под формата на ваучери за онлайн книжарница.

Специална грамота за художествена интерпретация, изразена през поезия, журито присъди на Фабиана Михайлова, която даде своето послание към мъжката част от социума, а именно, да не се срамуват да бъдат себе си, както и че не е слабост мъжете да разкриват своите чувства и да показват емоции.
Изказваме своите благодарности към Община Перник за финансовата подкрепата при реализирането на конкурса „Равенство между половете и какво е да бъдеш мъж”, както и последвалото събитие, посветено на Международния ден на мъжа.
Младежки клуб “Да бъдем приятели” се довери на силата на изкуството, като силно вярваме, че то може да предизвика промяна в хора и общности и изказваме своята благодарност към всички участници и им пожелаваме да продължават да развиват своя талант и умения, които са достойни за възхищение.