2017-04-25

За четвърта поредна година любители на родния фолклор ще се срещнат на 29 април 2017 г. (събота) в центъра на Перник, за да покажат непреходната красота и естетика на българските народни танци, да се забавляват и надиграват.
Стартът на вече традиционното фолклорно надиграване за любителски клубове „Приятели чрез танца” ще бъде даден с дефиле на участниците, от Община Перник до площад „Кракра, където ще се случи и същинското надиграване. Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща “Приятели чрез танца” към сдружение „Дай, бабо, огънче!”.
Да демонстрират майсторство и артистичност в двата раздела на надиграването – Фестивална програма „Да се забавляваме” и Конкурсна програма „Да се надиграваме” ще се включат 16 любителски фолклорни състава с 310 участници от Перник, София – град, София – област, Петрич, Пазарджик, Самоков и Дупница.
Задължително условие за участие е съставите в трите възрастови групи (детска, младежка и смесена) да могат да играят характерните мегдански хора от Граово – Граовско, Четворно, Сватбарско, които ще се танцуват от всички групи в началото на самото надиграване.

Регламент:
Фестивална програма: клубовете изпълняват две хора /по избор/ с времетраене до 6 минути.
Конкурсна програма: обработка на хоро с времетраене до 4 минути. Клубовете изпълняват едно автентично хоро и обработка на същото хоро.
Критерии за оценяване:
• Автентичност на хорото.
• Стил и характер на изпълнение.
• Обработка и композиция на хорото.
• Техническо майсторство на изпълнителите.
• Артистичност, душевност и настроение на танцьорите при изпълнението.

 

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2017 и е включена в Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.