2018-03-15
На 26 март 2018 г. от 13.00 ч. в Конферентната зала на Общински младежки дом – Перник Сдружение „АКСЕЛС”, с подкрепата на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на Община Перник организира за младежите на възраст между 16 и 29 години информационна кампания „Доброволчеството и аз”. Целта на организаторите е да популяризират доброволчеството сред младите хора в Перник и региона и възможностите, които предлагат Европейската доброволческа служба (ЕДС), предстоящият старт на Европейския корпус за солидарност и Програма „Еразъм+” на ЕС.
Европейската комисия отделя голямо внимание на доброволчеството сред младите хора, като за целта е създадена и финансово обезпечената програма Европейска доброволческа служба. За съжаление в Перник и региона тя не е много популярна, въпреки чудесните възможности за младите хора. За 20-те години от създаването на ЕДС до сега от Перник са участвали по-малко от 10 младежа. Само през последните три години в града ни са били 13 чуждестранни доброволеца. Затова екипът на Сдружение „АКСЕЛС” ще продължи усилията си да популяризира програмата и възможностите за младите хора да пътуват, да общуват с техни връстници от други националности, да придобиват много нови знания и умения посредством неформални методи на обучение, да се развиват и да се чувстват повече европейци. За събитието те смятат да привлекат и завърнали се доброволци, които от първо лице да разкажат за предизвикателствата и постиженията си.
Тъй като местата са ограничени, препоръчваме предварителна регистрация: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyXqe63j5Y7AX2OSz7pAfmx9Mh8B2KrKHBnlKJe1pvarSxTA/viewform

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г. от Годишния план на КСМП и се финансира от Община Перник.