КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Sun, 18 Aug 2019 03:37:38 +0300 60 Български младежки делегати към ООН идват в Перник за Международния ден на младежта http://ksmp-pernik.com/novini/225.html Международният ден на младежта - 12 август и тази година ще бъде отбелязан празнично от младежките организации и институции, работещи с и за младите хора с много активности и инициативи. Специални гости на събитието ще бъдат двамата настоящи български младежки делегати към Организацията на обединените нации - Богомила Корманова и Минко Даскалов.
Изявите ще започнат в 18.00 ч. в Централния градски парк, на „Кестеновата" (мраморна) алея. Всички млади хора ще имат възможността да се включат в информационната игра, чрез която ще научат много нови неща за дейностите на младежките организации и институции.
Дирекция „Бюро по труда" ще представи различни програми за обучение и заетост, както и възможности за работа и обучение в Европа чрез мрежата EURES.
Чрез инициативата „Здрав дух, здраво тяло", експертите от Регионална здравна инспекция ще измерват въглероден оксид в издишания въздух от пушачи и непушачи, ще правят анализ на телесен състав и изчисляване на базална обмяна. Предвидено е и преминаване на трасе с алкохолни очила.
По темата превенция на употребата на наркотични и психотропни вещества, от Превантивно-информационния център към Община Перник ще бъдат раздадени множество информационни материали, а от представителите на Фондация „П.У.Л.С" всеки ще може да се информира относно превенцията на насилие, както и да се включи в играта „Не ме съди човече", свързана с темата за щадящо детско правосъдие.
Аварийният екип на Български младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.
Екипът на сдружение „АКСЕЛС" ще ви въвлече в интересна викторина с въпроси, касаещи възможностите, които младежките програми на ЕС (EVS/ ESC) предоставят за младите хора. Всеки желаещ ще може да научи и как да намали лични си карбонов отпечатък.
Членовете на Общински младежки съвет са подготвили забавна игра на думи и Фото точка, където ще можете да запазите в спомен празничния 12 август.
Представителите на Националния център за безопасен интернет - София, ще проведат обучение за безопасно използване на интернет.
Наред с това Сдружение „Национална младежка карта" ще представи дейности, свързани с функционалността на картите EYC, а от Градски експериментариум ще разкажат що е то пермакултурен дизайн.
И тъй като на 12 август младежките организации честват не само Международния ден на младежта, но и Рождения ден на Консултативния съвет за младежка политика, който става на цели 11 години, празникът ще завърши с вкусна торта, много настроение и младежки концерт на танцовите формации „АРА", „Sweet pink", „Ситара денс" и „4way".
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежи от Перник се обучаваха как да бъдат лидери http://ksmp-pernik.com/novini/224.html На 22 юни 2019 г. в Общински младежки дом - Перник, се проведе обучение организирано от представителите на Общински младежки съвет - Перник. Младите хора имаха възможността да получат много нови знания по следните теми: „Лидерство и работа в екип", „ПР и медии", „Създаване на събитие и работа със спонсори". Гост-лектори на обучението бяха Белко Бонев, Николай Матеев и Никол Маринова - студенти в СУ „Св. Климент Охридски".
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[Учителка по английски език грабна приза "Вдъхновяващ учител" 2019]]> http://ksmp-pernik.com/novini/223.html На 14 юни 2019 г. на стилна церемония в Общински комплекс „Дворец на културата" се състоя награждаването на победителите в традиционния вече конкурс „Учителят, който ме вдъхновява" 2019. Инициативата се провежда за седма поредна година от Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.
266 бяха номинираните учители от общо 20 пернишки училища. С най-много номинации бе отличена Мина Милева, преподавател по английски език в ОУ „Св. Иван Рилски", която грабна приза „Вдъхновяващ учител на 2019 г.". На второ място учениците класираха Зорница Генадиева, преподавател по история и цивилизации в VI СУ „Свети Свети Кирил и Методий", а на трето - Мария Тасева, преподавател по немски език в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон".
ОУ „Св. Иван Рилски" и тази година бе с най-много номинирани преподаватели - общо 47. След него се наредиха СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон" с 32 и X ОУ с 22.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[В петък ще стане ясно кои са победителите в конкура "Учителят, който ме вдъхновява" 2019]]> http://ksmp-pernik.com/novini/222.html 2019-06-11

За седма поредна година представителите на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник проведоха конкурса „Учителят, който ме вдъхновява" 2019. В него взеха участие ученици от основните и средните училища от община Перник. В продължение на повече от месец в специално създадена интернет платформа, те номинираха своите любими преподаватели и споделяха с какво ги вдъхновяват.
Общият брой на номинираните учители тази година достигна своя пик - 266, от 20 училища, а получените електронни писма бяха над 1000.
Тримата преподаватели, вдъхновили най-много ученици, ще бъдат отличени на официална церемония, която ще се състои на 14 юни 2019 г. от 14,00 ч. във Второ фоайе на Двореца на културата.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 и се финансира от Община Перник.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Общински младежки съвет с редица инициативи в Седмицата на спорта http://ksmp-pernik.com/novini/220.html Екипът на Общински младежки съвет - Перник ще се включи с редица спортни инициативи в Седмицата на спорта, организирана от Община Перник.
На 16 май 2019 г. (четвъртък) от 10.30 ч. младежите са планирали игри за деца, които ще се проведат пред Двореца на културата.
В съботния ден от 10.00 ч. в Спортна зала „Кракра" ще стартира волейболен турнир 3 х 3 (възрастова група 14-17 г.) и от 13.00 ч. - възрастова група 18-21 г. Регистрация и записване на отборите - на място (09.00-10.00 ч.).
В неделя - 19 май са предвидени още две спортни инициативи. От 09.00 ч. на игрището под ОДК ще започне турнир по футбол (възрастови групи 14-18 г. и 18-24 г.). Желаещите могат да се запишат чрез фейсбук страницата на Общински младежки съвет - събитие „Спортен фестивал - Перник" 2019.
В същия ден от 11.00 ч. на „Алеята на спорта" ще започне и стрийт фитнес турнир. Регистрация и записване - на място (10.00-11.00 ч.).
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ - празник на българския дух http://ksmp-pernik.com/novini/219.html От 10.00 ч. на 11 май 2019 г. пред Народно читалище „П. К. Яворов" в с. Мещица, за единадесета поредна година ще се проведе Националният конкурс „Дай, бабо, огънче". Инициативата се организира от Сдружение „Дай, бабо, огънче", в партньорство с Община Перник и НЧ „П. К. Яворов".
Право на участие в конкурса имат изпълнители от 5 до 17 години, разделени в три възрастови групи и в две категории: индивидуални изпълнители (разказвачи, певци и инструменсталисти) и групи. Групите ще могат да се изявяват в два раздела: автентичен фолклор (в репертоара влизат фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки; фолклорни хора от Граово или от района от които идва участника) и обработен фолклор (драматизация на приказки, танцови състави, вокални групи).
По данни на организаторите, в тазгодишнния конкурс желание за участие са заявили над 570 участници от 30 организации и институции от Пернишко и цялата страна.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Учителят, който ме вдъхновява 2019 http://ksmp-pernik.com/novini/218.html За седма поредна година членовете на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник дават старт на вече традиционния, за нашия град, конкурс „Учителят, който ме вдъхновява".
От 23 април до 26 май 2019 г. вкл. всички ученици от основните и средните училища на територията на община Перник ще имат възможността да номинират своите вдъхновяващи учители и да засвидетелстват своята благодарност и уважение към тях.

За целта е създадена специална интернет платформа за гласуване:

https://docs.google.com/forms/d/1fh5v0xUua-U42i0Y1Pbfq_6n1--WYHgshyPNXWRTLfI/edit

Условия за участие:
1. Право да номинират преподаватели, които ги вдъхновяват, имат само ученици от основни и средни училища на територията на община Перник. Препоръчително е всеки ученик да гласува по веднъж.
2. Гласуването става на специално създадена за целта интернет платформа.
3. Всеки ученик може да номинира не повече от 3-ма учители, като посочва име и фамилия, училище и предмет, по който преподава учителят/учителите, с кратка мотивация за неговото/тяхното номиниране.
4. Платформата е отворена за гласуване на 23 април 2019 г.
5. Краен срок за гласуване - 26 май 2019 г. (вкл.).
*В конкурса могат да участват само ученици.

По традиция, и тази година в средата на месец юни учителят с най-много номинации ще получи наградата „Вдъхновяващ учител на 2019 г.",

Конкурсът си поставя за цел да открои най-авторитетните и обичани учители, които вдъхновяват своите ученици, както и да мотивира младите хора да изразяват и отстояват лично мнениe и позиция.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Перник събира любители на фолклора http://ksmp-pernik.com/novini/217.html

За шеста поредна година Перник ще стане център за среща на любителите на българските народни хора. Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща „Приятели чрез танца" към сдружение „Дай, бабо, огънче!".
Традиционното вече фолклорно надиграване за младежки любителски групи „Приятели чрез танца" ще се проведе на 20 април 2019 г. Празникът ще стартира в 12.00 ч. с дефиле от Минната дирекция до Двореца на културата, където ще бъде даден старт на фестивала.
Деветнадесет любителски фолклорни състава с близо 350 участници от Перник, София, Пазарджик, Сандански, Дупница и други градове ще покажат как се съхранява богатството на родния фолклор, като се включат в надиграването на сцената пред Двореца.
Задължително условие за участие е съставите да могат да играят характерните за Граово хора - Граовско, Четворно, Сватбарско и др.
В надиграването има три възрастови групи - детска, младежка и смесена. За първа година фестивалът е отворен и за танцови състави. Провежда се в два раздела - „Да се забавляваме" и „Да се надиграваме". В първия раздел клубовете изпълняват две хора по желание, с времетраене до 6 минути. Вторият раздел има конкурсен характер. В него ще се изпълнява обработка на хоро с времетраене до 4 минути /хореографското решение да започва с автентичния образец на хорото/ и компетентно жури ще определи най-добрите участници. Единственото условие обаче е, че групите имат право да участват само в един от разделите. Както всяка година, така и тази, освен предвидените награди на участниците журито ще присъди и специалната награда на Кмета на общината - тъпан.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
ОНЛАЙН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ „ИМАМ БИЗНЕС ИДЕЯ!“ http://ksmp-pernik.com/novini/216.html В периода 15 април - 01 юни 2019 г. дирекция „Централно координационно звено" в администрацията на Министерски съвет и Мрежата от Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в страната стартира онлайн конкурс за млади предприемачи „Имам бизнес идея!". Националната кампания на Мрежата от информационни центрове за популяризиране на ЕСИФ в България е част от инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион", която се провежда ежегодно.
В конкурса могат да вземат участие амбициозни, креативни и насочени с поглед към бъдещето младежи на възраст от 14 до 18 г., които чрез видеоклип в рамките на 2 минути да представят своя предприемаческа идея, която е с потенциал за развитие и би имала допълнителни ползи за обществото - опазване на околната среда, по-добро образование, здравеопазване и др. От 13 до 23 май всички видеоклипове ще бъдат подложени на гласуване на страницата на Областен информационен център - Перник във Фейсбук.
Наградният фонд за 10-те най-добри предложения, които са получили най-много лайкове, ще бъдат спийкъри, а авторите на двата отличили се проекта ще бъдат наградени и с участие в специално организирано събитие в „София Тех Парк", което ще се проведе на 01 юни 2019 г.
Пълните условия на онлайн конкурса „Имам бизнес идея!" са описани в Регламента за участие, който заедно с график на различните етапи от провеждането на конкурса и други документи, могат да бъдат намерени на страницата на Областен информационен център - Перник във Фейсбук.
Областният информационен център - Перник, като част от мрежата на областни информационни центрове, функционира по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2019-2021 г." № BG05SFOP001-4.004-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Перник е домакин на Национална среща на детските и младежки съвети и парламенти http://ksmp-pernik.com/novini/213.html Над 60 представители на ученически и младежки структури от 15 града в България ще вземат участие в XVIII Национална среща на детските и младежките съвети и парламенти, която ще се проведе между 11 и 13 април тази година в нашия град.
Инициативата се организира от Общински младежки съвет (ОМС) - Перник, с подкрепата на Община Перник.
Официалното откриване на форума ще се състои на 11 април от 13.00 ч. в Конферентната зала на ОК Дворец на културата.
В рамките на двата дни младите хора ще обсъждат темата „Културно богатство". За обучителните и дискусионни модули специално ще се включат лектори от Националния младежки форум и от управителния съвет на НПО „Терминал България".
Предстои да бъде избран града домакин на XIX Национална среща през 2020 г.
За участниците също така е предвидено училище по народни танци, посещение на Подземния минен музей и средновековната крепост „Кракра".
Инициативата е насочена към повишаване активността на младите хора и подобряване капацитета на организациите им, и е част от Общинския годишен план за младежта 2019.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200