КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Sun, 17 Feb 2019 09:26:03 +0200 60 Бъдете влюбени - безопасно http://ksmp-pernik.com/novini/211.html По повод 14 февруари - Денят на влюбените, младежи от БМЧК проведоха Информационна кампания по превенция на HIV/СПИН. На обяд пред Общински младежки дом - Перник доброволци раздаваха презервативи и флаери под мотото "Бъдете влюбени - безопасно", а по-рано през деня, се проведоха акции в СУ "Олимпиец" и в ГПЧЕ "Симеон Радев".

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Стартира традиционният Литертурен конкурс, организиран от Общински младежки съвет http://ksmp-pernik.com/novini/210.html По традиция и тази година представителите на Общински младежки съвет организират Литературен конкурс за есе и разказ по една от следните теми: „Всяко велико нещо започва с мечта" и „Повече никога не се върнах същия/ същата".
Наградите, които предвиждат организаторите за победителите, ще бъдат ваучери за книги.
Така, че, ако сте на възраст между 14 и 24 години, заредете се с вдъхновение и изпратете вашите креативни творби на имейл oms.pernik@abv.bg до 28 февруари 2019 г., като посочите трите си имена, възраст, град и телефонен номер за обратна връзка.
Инициативата е част от Общинския годишeн план за младежта за 2019 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на Община Перник.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Младежи отбелязват Международния ден на младежта и 10 години от създаването на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник http://ksmp-pernik.com/novini/208.html

По традиция и тази година младежките организации в Перник, членове на Консултативния съвет за младежка политика (КСМП) и институциите, работещи със и за млади хора на територията на община Перник ще отбележат 12 август - Международния ден на младежта и 10 години от създаването на КСМП.

Планираните изяви ще започнат от 18.00 ч. в Централен градски парк. На така наречената „Кестенова" (мраморна) алея ще се проведат редица информационни кампании.

Експертите от Регионална здравна инспекция ще измерват въглеродния оксид в издишания въздух от пушачи, ще определят индекс на телесна маса, анализ на телесен състав и изчисляване на базална обмяна. Предвидени са също така демонстрация с алкохолни очила и демонстрация  за вредите от тютюнопушенето.

Различни програми за обучение и заетост, възможности за работа и обучение в Европа чрез мрежата EURES, както и Проект „Готови за работа" (ОП "Развитие на човешките ресурси") ще бъдат представени от служителите на Дирекция „Бюро по труда" - Перник.

Полезна информация бихте могли да получите и от експертите на Превантивно-информационен център, относно превенцията на употреба на наркотични и психотропни вещества, а представителите на фондация „П.У.Л.С." ще ви разкажат за превантивните дейности и инициативи на младежки клуб „Да бъдем приятели".

Национална мрежа за децата, гр. София ще представи играта „Не ме съди човече", която е свързана с темата за щадящо детско правосъдие, а Националният център за безопасен интернет, съвместно с представители на Асоциация „Родители", гр. София, ще представят Националната кампания "Да бъдеш Баща" и ще организират дискусия.

Наред с това  аварийният екип на Български младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.

Доброволците от Сдружение „АКСЕЛС" ще организират арт-ателие "Еко-тениска", кампанията „Живей здравословно" и ще запознават младите хора с възможностите на програмата „Еразъм +".

За всички активни млади хора, които искат да бъдат възможно най-информирани, относно дейностите на младежките организации и институции, работещи със и за млади хора в нашия град, е информационната игра „Ловец на съкровища", организирана от Общински младежки съвет.

Празникът ще завърши на и пред откритата лятна сцена в парка, където ще се проведе младежки концерт с участието на различни творчески формации и изпълнители от Общински младежки дом - Перник.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г. и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Преподавателка по математика грабна приза „Вдъхновяващ учител” на 2018 година http://ksmp-pernik.com/novini/207.html На 12 юни 2018 г. в Конферентната зала на Общински комплекс „Дворец на културата" се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса „Учителят, който ме вдъхновява" 2018, организиран за шеста поредна година от Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

330 бяха електронните писма, получени в специално създадената интернет платформа, на която учениците от основните и средните училища на територията на община Перник имаха възможността да гласуват в продължение на месец.

На първо място те посочиха Нели Живкова - преподавател по математика в Професионална гимназия по икономика. На второ се класира Силвия Симеонова - преподавател по български език и литература в ОУ „Св. Иван Рилски", а третото място бе отредено за Веселина Здравкова, преподавател по математика и информационни технологии в X ОУ „Алеко Константинов".

ОУ „Св. Иван Рилски" за поредна година се отличи като училището с най-много номинирани преподаватели - общо 36. Веднага след него се наредиха X ОУ „А. Константинов" и XI ОУ „Елин Пелин".

Конкурсът запазва своята тенденция с всяка изминала година да чупи рекордите не само от към брой получени електронни писма, но и като брой номинирани преподаватели. Тази година те бяха общо 164 от 19 училища.

Организаторите не изневериха на стила си и тази година отново подариха таблет на един от всички гласували ученици, изтеглен на лотариен принцип.

Късметлията е Кристиян Кирилов от ОУ „Свети Иван Рилски".

Артистичната програма, подготвена специално за всички присъстващи включваше изпълнения на хип-хоп група "Switch", на Емма Динева (пиано) и на Георги Динев (вокал) - многократни лауреати от множество национални и международни конкурси за музика и популярна песен, включително и от конкурса „Талантите на Перник".

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Открихме кои са учителите, които вдъхновяват пернишките ученици http://ksmp-pernik.com/novini/206.html Наскоро приключи гласуването в конкурса „Учителят, който ме вдъхновява" 2018, в който ученици от пернишките училища номинират своите любими преподаватели и засвидетелстват своята благодарност и уважение към тях.

В продължение на един месец, в специално създадената интернет платформа, те споделяха кои са учителите, които ги вдъхновяват и ги карат да влизат с удоволствие в час.

Конкурсът се организира за шеста поредна година от Консултативния съвет за младежка политика с подкрепата на Община Перник.

„Рекорден брой електронни писма получихме тази година - 330. А номинираните преподаватели са 164" - споделиха младежите.

Кои са победителите, както и кои са училищата с най-много номинирани преподаватели, ще стане ясно на 12 юни 2018 г. от 14.00 ч. в Конферентната зала на ОК „Дворец на културата", когато ще се проведе официалната церемония по награждаването.

По традиция на лотариен принцип тогава ще бъде изтеглен и един от всички гласували ученици, който ще спечели таблет, осигурен от Община Перник и КСМП.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[18-ти рожден ден на Младежки клуб "Да бъдем приятели"]]> http://ksmp-pernik.com/novini/205.html Днес, освен празника посветен на детето, е и много специален ден за колегите доброволци от младежкият клуб на Фондация "П.У.Л.С.".
Днес клубът чества своята 18-та годишнина. През тези години стотици млади хора са участвали в дейността на клуба и със своят принос са направили света ни едно по красиво място за живот.
Пожелаваме им, много любов и жар във всяка следваща стъпка към създаването на един свят без насилие.
Поклон на всички доброволци и всички преминали през каузата на младежки клуб "Да бъдем приятели".
Честит рожден ден, скъпи приятели!!!

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Какво означава да бъдеш собственик на домашен любимец? http://ksmp-pernik.com/novini/204.html

Не пропускайте страхотната възможност да научите как да обучите своя домашен любимец.

 

На 27 май 2018 г. от 10:00 до 13:00 часа на Лятната сцена в Централен градски парк ще се проведе обучение на открито за деца и младежи, които искат да си вземат домашен любимец. От специалния гост-лектор - д-р Гикова, участниците ще научат как да си изберат подходящо за тях животинче и как да  се грижат за него с любов.

Ще споделим колко радост ни носят животните в къщи (особено кучетата и котките) и ще обсъдим заедно каква отговорност носим за тях и околните, когато ги разхождаме навън.

Елате и вие, и доведете и приятелите си! Няма такса за участие, но имаме формуляр за попълване, за да се подготвим по-добре :)

https://goo.gl/forms/7zzsoH55L2nzcUMm2

Събитието се организира от асоциация „АКСЕЛС", финансира се от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г.  

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Учителят, който ме вдъхновява 2018 http://ksmp-pernik.com/novini/202.html

Младите хора, членове на Консултативния съвет за младежка политика поставиха началото на вече традиционния конкурс „Учителят, който ме вдъхновява". Конкурс, в който учениците отличават своите любими преподаватели и засвидетелстват своята благодарност и уважение към тях.

За шеста поредна година в продължение на повече от месец ученици от основните и средните училища на територията на община Перник ще имат възможността да номинират своите вдъхновяващи учители, чрез специално създадената за тази цел интернет платформа

 

https://docs.google.com/forms/d/1MHnzDGqZqo4JissBJk6MNDB90x4WgQZa-FQwl3JptB4/viewform?edit_requested=true

 

Условия за участие:

1. Право да номинират учителите, които ги вдъхновяват, имат само ученици от основните и средни училища на територията на община Перник.

2. Всеки ученик може да номинира не повече от 3-ма преподаватели. Задължително посочва име, училище и предмет, по който преподава учителят/учителите.

3. Посочва трите си имена, училището, в което учи, телефон и имейл за връзка.

4. Краен срок за гласуване - 27 май 2018 г.

 

По традиция в средата на месец юни учителят с най-много номинации ще получи приза „Вдъхновяващ учител на 2018 г.", а един от всички гласували ученици, изтеглен на лотариен принцип, ще получи таблет, осигурен от Община Перник.

 

Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява" става все по-популярен и с всяка изминала година гласувалите ученици стават все повече, което значи, че те искат да бъдат питани и тяхното мнение да бъде чуто!

 

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

           

*Повече информация за конкурса „Учителят, който ме вдъхновява 2018", както и платформата за гласуване можете да намерите на сайта на КСМП: www.ksmp-pernik.com, както и на фейсбук страниците Консултативен съвет за младежка политика и Перник на младите.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Млади ентусиасти преобразиха сцената в градския парк http://ksmp-pernik.com/novini/201.html

Приятна и непринудена среща очаква всички, които се разхождат в Централния градски парк с малка част от високите постижения на българската литература. На лятната сцена ви очакват Христо Ботев и Елисавета Багряна.

Въпреки подготовката за новия спектакъл, на Гергьовден хип-хоп група Switch Crew и приятели преобразиха пространството с портрети и стихове на български автори. На фронталната стена графично са изобразени лицата на Христо Ботев и Елисавета Багряна. На лявата стена са изписани част от „На прощаване" на Ботев и „Стон" на Пейо Яворов, а на дясната - „Потомка" на Багряна и „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов.

Според инициаторката на проекта - Боряна Методиева, която е и ръководител в групата, това е още една възможност перничани да не забравяме колко са дълбоки корените на българската духовност, но и да не забравяме, че трябва да обичаме родния си град и да ги пазим.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и се финансира от Община Перник.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Пето фолклорно надиграване http://ksmp-pernik.com/novini/199.html

На 28 април 2018 г. (събота) за пети пореден път в Перник ще се проведе фолклорното надиграване за любителск2018-04-26и клубове „Приятели чрез танца", организирано от Община Перник и танцова къща "Приятели чрез танца" към сдружение „Дай, бабо, огънче!". 

Традиционното вече събитие тази година ще започне в 11.30 ч. с дефиле до площад „Кракра", където в 12.00 ч. ще стане и откриването. Фестивалната и Конкурсната програма ще стартират в 14.00 ч. в зала „Борис Гюдеров".

 В раздел „Фестивална програма" клубовете ще изпълняват две автентични хора, а в раздел „Конкурсна програма" - обработка на хоро, като хореографското решение трябва да започва с автентичния му образец. И в двата раздела, участниците са разделени на три възрастови групи - детска, младежка и смесена.

Задължително условие за участие е съставите да могат да играят  характерните  за Граово хора -  Граовско; Четворно; Сватбарско, които ще се танцуват от всички групи при откриването на площад „ Кракра"

Както всяка година така и тази за голямата награда на Кмета на oбщина Перник - тъпан, ще се борят 26 любителски фолклорни състава с 540 участници от Перник, София - град, София - област, Варна, Козлодуй, Ботевград, Самоков и Дупница.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и е включена в Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200