КСМП Новини http://ksmp-pernik.com Консултативен съвет по младежка политика към Община Перник Tue, 18 Dec 2018 16:48:35 +0200 60 Младежи отбелязват Международния ден на младежта и 10 години от създаването на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник http://ksmp-pernik.com/novini/208.html

По традиция и тази година младежките организации в Перник, членове на Консултативния съвет за младежка политика (КСМП) и институциите, работещи със и за млади хора на територията на община Перник ще отбележат 12 август - Международния ден на младежта и 10 години от създаването на КСМП.

Планираните изяви ще започнат от 18.00 ч. в Централен градски парк. На така наречената „Кестенова" (мраморна) алея ще се проведат редица информационни кампании.

Експертите от Регионална здравна инспекция ще измерват въглеродния оксид в издишания въздух от пушачи, ще определят индекс на телесна маса, анализ на телесен състав и изчисляване на базална обмяна. Предвидени са също така демонстрация с алкохолни очила и демонстрация  за вредите от тютюнопушенето.

Различни програми за обучение и заетост, възможности за работа и обучение в Европа чрез мрежата EURES, както и Проект „Готови за работа" (ОП "Развитие на човешките ресурси") ще бъдат представени от служителите на Дирекция „Бюро по труда" - Перник.

Полезна информация бихте могли да получите и от експертите на Превантивно-информационен център, относно превенцията на употреба на наркотични и психотропни вещества, а представителите на фондация „П.У.Л.С." ще ви разкажат за превантивните дейности и инициативи на младежки клуб „Да бъдем приятели".

Национална мрежа за децата, гр. София ще представи играта „Не ме съди човече", която е свързана с темата за щадящо детско правосъдие, а Националният център за безопасен интернет, съвместно с представители на Асоциация „Родители", гр. София, ще представят Националната кампания "Да бъдеш Баща" и ще организират дискусия.

Наред с това  аварийният екип на Български младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.

Доброволците от Сдружение „АКСЕЛС" ще организират арт-ателие "Еко-тениска", кампанията „Живей здравословно" и ще запознават младите хора с възможностите на програмата „Еразъм +".

За всички активни млади хора, които искат да бъдат възможно най-информирани, относно дейностите на младежките организации и институции, работещи със и за млади хора в нашия град, е информационната игра „Ловец на съкровища", организирана от Общински младежки съвет.

Празникът ще завърши на и пред откритата лятна сцена в парка, където ще се проведе младежки концерт с участието на различни творчески формации и изпълнители от Общински младежки дом - Перник.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г. и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Преподавателка по математика грабна приза „Вдъхновяващ учител” на 2018 година http://ksmp-pernik.com/novini/207.html На 12 юни 2018 г. в Конферентната зала на Общински комплекс „Дворец на културата" се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса „Учителят, който ме вдъхновява" 2018, организиран за шеста поредна година от Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

330 бяха електронните писма, получени в специално създадената интернет платформа, на която учениците от основните и средните училища на територията на община Перник имаха възможността да гласуват в продължение на месец.

На първо място те посочиха Нели Живкова - преподавател по математика в Професионална гимназия по икономика. На второ се класира Силвия Симеонова - преподавател по български език и литература в ОУ „Св. Иван Рилски", а третото място бе отредено за Веселина Здравкова, преподавател по математика и информационни технологии в X ОУ „Алеко Константинов".

ОУ „Св. Иван Рилски" за поредна година се отличи като училището с най-много номинирани преподаватели - общо 36. Веднага след него се наредиха X ОУ „А. Константинов" и XI ОУ „Елин Пелин".

Конкурсът запазва своята тенденция с всяка изминала година да чупи рекордите не само от към брой получени електронни писма, но и като брой номинирани преподаватели. Тази година те бяха общо 164 от 19 училища.

Организаторите не изневериха на стила си и тази година отново подариха таблет на един от всички гласували ученици, изтеглен на лотариен принцип.

Късметлията е Кристиян Кирилов от ОУ „Свети Иван Рилски".

Артистичната програма, подготвена специално за всички присъстващи включваше изпълнения на хип-хоп група "Switch", на Емма Динева (пиано) и на Георги Динев (вокал) - многократни лауреати от множество национални и международни конкурси за музика и популярна песен, включително и от конкурса „Талантите на Перник".

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Открихме кои са учителите, които вдъхновяват пернишките ученици http://ksmp-pernik.com/novini/206.html Наскоро приключи гласуването в конкурса „Учителят, който ме вдъхновява" 2018, в който ученици от пернишките училища номинират своите любими преподаватели и засвидетелстват своята благодарност и уважение към тях.

В продължение на един месец, в специално създадената интернет платформа, те споделяха кои са учителите, които ги вдъхновяват и ги карат да влизат с удоволствие в час.

Конкурсът се организира за шеста поредна година от Консултативния съвет за младежка политика с подкрепата на Община Перник.

„Рекорден брой електронни писма получихме тази година - 330. А номинираните преподаватели са 164" - споделиха младежите.

Кои са победителите, както и кои са училищата с най-много номинирани преподаватели, ще стане ясно на 12 юни 2018 г. от 14.00 ч. в Конферентната зала на ОК „Дворец на културата", когато ще се проведе официалната церемония по награждаването.

По традиция на лотариен принцип тогава ще бъде изтеглен и един от всички гласували ученици, който ще спечели таблет, осигурен от Община Перник и КСМП.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и се финансира от Община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[18-ти рожден ден на Младежки клуб "Да бъдем приятели"]]> http://ksmp-pernik.com/novini/205.html Днес, освен празника посветен на детето, е и много специален ден за колегите доброволци от младежкият клуб на Фондация "П.У.Л.С.".
Днес клубът чества своята 18-та годишнина. През тези години стотици млади хора са участвали в дейността на клуба и със своят принос са направили света ни едно по красиво място за живот.
Пожелаваме им, много любов и жар във всяка следваща стъпка към създаването на един свят без насилие.
Поклон на всички доброволци и всички преминали през каузата на младежки клуб "Да бъдем приятели".
Честит рожден ден, скъпи приятели!!!

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Какво означава да бъдеш собственик на домашен любимец? http://ksmp-pernik.com/novini/204.html

Не пропускайте страхотната възможност да научите как да обучите своя домашен любимец.

 

На 27 май 2018 г. от 10:00 до 13:00 часа на Лятната сцена в Централен градски парк ще се проведе обучение на открито за деца и младежи, които искат да си вземат домашен любимец. От специалния гост-лектор - д-р Гикова, участниците ще научат как да си изберат подходящо за тях животинче и как да  се грижат за него с любов.

Ще споделим колко радост ни носят животните в къщи (особено кучетата и котките) и ще обсъдим заедно каква отговорност носим за тях и околните, когато ги разхождаме навън.

Елате и вие, и доведете и приятелите си! Няма такса за участие, но имаме формуляр за попълване, за да се подготвим по-добре :)

https://goo.gl/forms/7zzsoH55L2nzcUMm2

Събитието се организира от асоциация „АКСЕЛС", финансира се от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г.  

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Учителят, който ме вдъхновява 2018 http://ksmp-pernik.com/novini/202.html

Младите хора, членове на Консултативния съвет за младежка политика поставиха началото на вече традиционния конкурс „Учителят, който ме вдъхновява". Конкурс, в който учениците отличават своите любими преподаватели и засвидетелстват своята благодарност и уважение към тях.

За шеста поредна година в продължение на повече от месец ученици от основните и средните училища на територията на община Перник ще имат възможността да номинират своите вдъхновяващи учители, чрез специално създадената за тази цел интернет платформа

 

https://docs.google.com/forms/d/1MHnzDGqZqo4JissBJk6MNDB90x4WgQZa-FQwl3JptB4/viewform?edit_requested=true

 

Условия за участие:

1. Право да номинират учителите, които ги вдъхновяват, имат само ученици от основните и средни училища на територията на община Перник.

2. Всеки ученик може да номинира не повече от 3-ма преподаватели. Задължително посочва име, училище и предмет, по който преподава учителят/учителите.

3. Посочва трите си имена, училището, в което учи, телефон и имейл за връзка.

4. Краен срок за гласуване - 27 май 2018 г.

 

По традиция в средата на месец юни учителят с най-много номинации ще получи приза „Вдъхновяващ учител на 2018 г.", а един от всички гласували ученици, изтеглен на лотариен принцип, ще получи таблет, осигурен от Община Перник.

 

Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява" става все по-популярен и с всяка изминала година гласувалите ученици стават все повече, което значи, че те искат да бъдат питани и тяхното мнение да бъде чуто!

 

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

           

*Повече информация за конкурса „Учителят, който ме вдъхновява 2018", както и платформата за гласуване можете да намерите на сайта на КСМП: www.ksmp-pernik.com, както и на фейсбук страниците Консултативен съвет за младежка политика и Перник на младите.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Млади ентусиасти преобразиха сцената в градския парк http://ksmp-pernik.com/novini/201.html

Приятна и непринудена среща очаква всички, които се разхождат в Централния градски парк с малка част от високите постижения на българската литература. На лятната сцена ви очакват Христо Ботев и Елисавета Багряна.

Въпреки подготовката за новия спектакъл, на Гергьовден хип-хоп група Switch Crew и приятели преобразиха пространството с портрети и стихове на български автори. На фронталната стена графично са изобразени лицата на Христо Ботев и Елисавета Багряна. На лявата стена са изписани част от „На прощаване" на Ботев и „Стон" на Пейо Яворов, а на дясната - „Потомка" на Багряна и „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов.

Според инициаторката на проекта - Боряна Методиева, която е и ръководител в групата, това е още една възможност перничани да не забравяме колко са дълбоки корените на българската духовност, но и да не забравяме, че трябва да обичаме родния си град и да ги пазим.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и се финансира от Община Перник.

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Пето фолклорно надиграване http://ksmp-pernik.com/novini/199.html

На 28 април 2018 г. (събота) за пети пореден път в Перник ще се проведе фолклорното надиграване за любителск2018-04-26и клубове „Приятели чрез танца", организирано от Община Перник и танцова къща "Приятели чрез танца" към сдружение „Дай, бабо, огънче!". 

Традиционното вече събитие тази година ще започне в 11.30 ч. с дефиле до площад „Кракра", където в 12.00 ч. ще стане и откриването. Фестивалната и Конкурсната програма ще стартират в 14.00 ч. в зала „Борис Гюдеров".

 В раздел „Фестивална програма" клубовете ще изпълняват две автентични хора, а в раздел „Конкурсна програма" - обработка на хоро, като хореографското решение трябва да започва с автентичния му образец. И в двата раздела, участниците са разделени на три възрастови групи - детска, младежка и смесена.

Задължително условие за участие е съставите да могат да играят  характерните  за Граово хора -  Граовско; Четворно; Сватбарско, които ще се танцуват от всички групи при откриването на площад „ Кракра"

Както всяка година така и тази за голямата награда на Кмета на oбщина Перник - тъпан, ще се борят 26 любителски фолклорни състава с 540 участници от Перник, София - град, София - област, Варна, Козлодуй, Ботевград, Самоков и Дупница.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и е включена в Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
Да помогнем на Кирчо! http://ksmp-pernik.com/novini/198.html Екипът на Общински младежки съвет се присъединява към каузата за набиране на средства за лечението на Кирил Росенов Кирилов от с. Ярджиловци, като организира благотворителен концерт, който ще се проведе на 26 април 2018 г. от 18.00 ч. в Общински младежки дом. В него ще вземат участие ДЮФА "Чудно оро", Маги Йорданова от АНПТ „Граовска Младост", хип-хоп групите Switch и Dance Squad, както и музикалните формации „Андромеда", Wasted generation, „Секунда волта" и Dazed. 

Към прекрасната инициатива се включват и квартет "Кодам". Младите музиканти са ученици от НМУ „Л. Пипков" и  наскоро спечелиха втора награда (без да има присъдена първа) в 52-то издание на престижния Международен радиоконкурс за млади изпълнители "КОНЦЕРТИНО ПРАГА". 

Цената на билета е 5,00 лева, а събраната сума ще бъде преведена по сметката на момчето.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[БМЧК – Перник спечели финансиране по проект "Младежки авариен екип в действие при бедствия, аварии и кризи"]]> http://ksmp-pernik.com/novini/197.html Областната структура на Български младежки червен кръст спечели финансирането по проект "Младежки авариен екип в действие при бедствия, аварии и кризи".

Младите хора от организацията обещават, че в следващите месеци в Перник ще има интересни лекции, демонстрации и учения, в които участие ще вземат МВР - Перник, ПБЗН, Бърза помощ, Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и кризи и много млади хора, сред които можете да бъдете и вие. едствия, аварии и кризи и много млади хора, сред които можете да бъдете и вие. 

 

 

 

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200