Сдружение „Дай, бабо, огънче” в Перник обяви VІ-ти Национален конкурс за мартеници “Пижо и Пенда”. Инициативата е съвместна с читалище ”П.К.Яворов-1926 г.” в с.Мещица и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Перник чрез бюджета за младежки дейности на Консултативен съвет за младежка политика.

Всяко дете и ученик можеше да вземе участие в станалата вече традиционна надпревара, като направи червено-белите символи, а заедно с това развихри въображението си и изработи гривна, колие, пано или пък обемна кукла.

Достоверността, художествената стойност и оригиналността ще са критериите за многото награди, разпределени по възрастови групи. І-ва група е от 7 до 14 години, ІІ-ра е над 14 г.

Призове ще бъдат получени и за индивидуална изработка, и за групова работа.

Най-добрите модели ще бъдат наградени .

Изпратените мартеници няма да бъдат връщани обратно. Организаторите си запазват правото да ги съхранят, за да направят ретроспективна изложба през следващите години.

 

До вчера сме получили над 1200 мартеници/все още получаваме/ от представители на 80 институции изработени от  децата на България.Своите творби ни изпратиха и учениците от три български училища в Испания,както и от Български културно-просветен център “Аз Буки Веди” към Всеукрайнска обществена организация ” Конгрес на българите в Украйна” гр. Одеса; гр. Измаил; гр. Болград; гр. Иличовск

Децата са изработили най-различни произведения в разделите за традиционни и нестандартни мартеници, кукли, първомартенски украси, пана, най-малка и най-голяма мартеница. Тази година най-много са преплетените от бял и червен конец първомартенски пана и нетрадиционни украси, както и изплетените оригинални мартенички, наподобяващи весели детски личица, шапчици, пантофки или пролетни цветя. Организаторите са  впечатлени  от изработката на  710м дълга мартеница изплетена от децата от СОУ „Христо Ясенов“ гр. Етрополе.
      Най-оригиналните   детски  мартенски  творби   ще бъдат  подредени в  изложби в Общински младежки дом и Детски образователен център „Дай,бабо,огънче!“  .


С мартеници, сътворени от сръчните детски ръчички ще бъдат зарадвани гражданите на града, децата, лекувани в детско отделение и пациентите в МБАЛ „Рахила Ангелова“ гр. Перник