Среща на любителите на  българските народни хора 2015

 

За втора поредна година, Перник  стана център за среща на любителите на  българските народни хора.

Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща“Приятели чрез танца“към сдружение „Дай,бабо,огънче!“ гр. Перник

Деветнадесет любителски фолклорни състава със 350 участници от Перник, София, Петрич, Сандански, Пловдив, Елин Пелин и др. се включиха в надиграване “Приятели чрез танца”, състояло се  на сцената пред Двореца на културата.

Наградата на кмета на Перник – тъпан, получи  клуб за народни танци “Рила ” с. Ресилово; Общ. Дупница с  ръководител Кирил Амбарков.

На първо място се класира танцовата формация “Български огън” от гр. София с ръководител Елена Бачева, което й донесе и музикална уредба.

Второ място и озвучителни колони получиха фолклорните танцови школи “Македонци” от Петрич и Сандански с ръководители Ралица и Иван Занчеви.

Трети се наредиха школите за народни танци “Маноловци” с ръководител Ради Манолов  и „Веселите шопи“ от София с ръководител Ивайло Николов, които бяха наградени с кошница  и торта.

Тази година в надиграването имаше още две възрастови групи – Деца и Младежи. Наградите за тях бяха осигурени от бюджета на КСМП при Община Перник. Отличилите се групи получиха  колани, буфер колони и торти.

Най-добре представили се сред децата са ФДА „Пелинче“ гр Елин Пелин с ръководител Ани Кирилова.

Втора награда не бе присъдена

На трето място се класираха ДТС „Пламъче“ с. Червен брег; Общ. Дупница с ръководител Христо Костадинов

Във възрастовата група на младежите бяха присъдени две първи места:

ФГ „Мераклийче“ с Копаница; Общ. Радомир с ръководител Василка Николова получи награда за автентични хора.

ФА „Чудно оро“ при ОбМД с ръководител Йовчо Георгиев получи първата награда в категория – обработен фолклор

Организаторите  възнамерява да наложат проявата като традиционна, като ще организира надигравания за любители всяка година. Ще бъдат канени групи от цялата страна и от чужбина. Задължително условие за участие ще бъде съставите да могат да играят  характерните  за Граово хора –  Граовско; Четворно; Сватбарско и др.

Танцова къща „Приятели чрез танца“ и сдружение „Дай,бабо,огънче!“ благодарят на Община Перник, Консултативен съвет за младежка политика, Общински Младежки дом и ОК „Дворец на културата“ за подкрепата.