От 09 май 2016 г. в продължение на един месец за всички граждани и гости на града ще има свободна Wi Fi зона пред Двореца на културата. Инициативата е дело на сдружение „АртАреа” съвместно с Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник и е част от проекта #LiFi работилници, който стартира в началото на месец април с ежеседмични работилници в местните училища и гимназии

Всеки понеделник от 15.30 ч. доброволци от България, Полша, Австрия, Испания и Франция  ще показват и разказват на деца и младежи от Перник какви са ползите и вредите от кибер пространството.

Инициативата има за цел да обогати общата култура на младежите в нашия град в посока интернет, представяйки една по-различна гледна точка. Съчетавайки методи на неформално образование, креативност и изкуството на физическия театър, проектът #LiFi, ще покаже на младите хора как могат да използват продуктивно интернет в живота си. 

В началото на месец юни организаторите на инициативата предвижат и премиера на перформанс-спектакъл „#LiFi” (физически театър) с режисьор Maciej Gosniowski.

Проектът #LiFi Работилници се осъществява от сдружение ‘АртАреа, съвместно с Полски институтСофия и Община Перник. Идеята е на Maciej Gosniowski (Полша), доброволец на Европейска доброволческа служба в сдужение ‘АртАреа”.

         #Li Fi е международен, културно образователен проект, в който взимат участие лидери от България, Полша, Австрия, Испания и Франция. Те имат задачата да проведат в рамките на два месеца, поредица от Li Fi работилници за деца, младежи и възрастни. Главна цел на тези работилници е да се занимават с ползата и вредата от кибер пространството. Като следваща стъпка от бъдещето ни развитие, зависимостта от интернет крие своите ползи, но и рискове, особено за младото поколение, което е силно податливо и влияещо се от кибер пространството. Тези работилници ще спомогнат за коректното изпозване на интернет с ясни цели и ползи за реализация, развитие и сигурност, съобразени с конкретната възрастова група. Участниците в работилниците ще имат възможността да научат как защитено да създават профили, интернет страници, акаунти; как да боравят с тях и да имат полза от това; как да създадът своето CV по атрактивен и актуален модел. Добрият начин на използване на социалните медии, или електронна поща, могат да бъдат полезни за намиране на работа, за реклама на нашата малка компания или за среща с хора с подобни интереси.

            Повече информация за инициативата може да намерите на:
            www.lifi-project.wix.com/lifi