За шеста поредна година Перник ще стане център за среща на любителите на българските народни хора. Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща „Приятели чрез танца” към сдружение „Дай, бабо, огънче!”.
Традиционното вече фолклорно надиграване за младежки любителски групи „Приятели чрез танца” ще се проведе на 20 април 2019 г. Празникът ще стартира в 12.00 ч. с дефиле от Минната дирекция до Двореца на културата, където ще бъде даден старт на фестивала.
Деветнадесет любителски фолклорни състава с близо 350 участници от Перник, София, Пазарджик, Сандански, Дупница и други градове ще покажат как се съхранява богатството на родния фолклор, като се включат в надиграването на сцената пред Двореца.
Задължително условие за участие е съставите да могат да играят характерните за Граово хора – Граовско, Четворно, Сватбарско и др.
В надиграването има три възрастови групи – детска, младежка и смесена. За първа година фестивалът е отворен и за танцови състави. Провежда се в два раздела – „Да се забавляваме” и „Да се надиграваме”. В първия раздел клубовете изпълняват две хора по желание, с времетраене до 6 минути. Вторият раздел има конкурсен характер. В него ще се изпълнява обработка на хоро с времетраене до 4 минути /хореографското решение да започва с автентичния образец на хорото/ и компетентно жури ще определи най-добрите участници. Единственото условие обаче е, че групите имат право да участват само в един от разделите. Както всяка година, така и тази, освен предвидените награди на участниците журито ще присъди и специалната награда на Кмета на общината – тъпан.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика.