Младежки ентусиазъм кипеше в гр.Перник на 14, 15 и 16 април 2011г. Причината за този порив на духа и тялото бе Единадесетата пролетна сесия на общинските младежки съвети и парламенти, под наслов „Образованието – приоритет на младите хора”. Събитие, включено в Програмата за младежки дейности на Консултативния съвет за младежка политика, чиито домакини бяха Община Перник и Общинският младежки съвет – Перник.

          Над  70 участника от 24 общински младежки съвети и парламенти от цялата страна взеха участие в работната сесия, повече от 20 младежи от гр.Перник пък бяха реализаторите на събитието като домакини, отговорници, водещи, специалисти по логистиката и всички други дейности, които трябва да бъдат реализирани, за да се случи едно събитие от мащаба на Национална младежка среща.

          Младежите бяха лично приветствани от Кметът на Община Перник г-жа Росица Янакиева, народният представител от Перник г-жа Ирена Соколова, зам.областният управител на Област Перник г-н Радослав Йорданов, зам. кметът на Община Перник г-н Ненко Темелков, началникът на Регионалният инспекторат на образованието г-жа Ваня Коконова, директори на дирекции в Общинската администрация и други значими личности от обществения живот в нашият град.

          В първият работен ден в Общинския комплекс „Дворец на културата” младежите представиха своята дейност през изминалата година, обмениха опит и добри практики, дискутираха своите идеи и бъдещи планове, видяха творчеството на един млад перничанин – Десислав Жерар Атанасов, режисьор на филма „Преди 13”.

          Вторият ден започна в Европейският политехнически университет, където младите хора зададоха своите въпроси за младежката политика и образование директно на експерти от Министерството на образованието, науката и младежта. След което лично ректорът на Европейският политехнически университет проф.дтн Христо ХРИСТОВ представи висшето учебно заведение пред младежите.

          Денят продължи в Общинският комплекс „Дворец на културата”,  а участниците работиха в три дискусионни групи – „Средно и професионално образование”, „Висше образование” и „Неформално образование”. След представянето на работата по групи и последвалата дискусия, младежите избраха и следващият домакин на Дванадесетата пролетна сесия на общинските младежки съвети и парламенти. След гласуване спечели Община Видин. Сесията беше тържествено закрита от Председателят на Общинският младежки съвет – Перник г-н Явор Давидков, след което гостите на Перник имаха възможност да се насладят на театралната постановка „Домът на Бернарда Алба”, представена от Детско-юношески театър „Мускетарите” в Обединен детски комплекс Перник.

          Третия ден в гостуването на участниците в младежките парламенти в страната премина в посещение на Подземния минен музей и крепостта „Кракра Пернишки”.

 

          Консултативният съвет за младежка политика изразява своята благодарност към всички, благодарение на които гр.Перник остави добро впечатление като домакин на над 70 млади хора от цяла България!