Младежката работа е тази, която може да “запали” всеки – от най-отегчените до най-дейните и активните. Когато приех номинацията за младежки медиатор преди почти година, осъзнавах, че Консултативния съвет за младежка политика не е в най-добрата си форма. Приех го като поредното предизвикателство в живота си и не съжалявам.

Няколко неща ме водиха в мотивацията ми – развитие на капацитета на организациите, подобряване работата на КСМП по отношение на комуникацията относно инициативите, включени в Годишния план, синхронизиране на документите на КСМП с вече действащото законодателство – Закона за младежка и Националната стратегия. Всичко това наистина се оказа предизвикателство, по-голямо отколкото очаквах…

През времето от октомври 2015г. до сега заедно случихме страхотни неща. Организирахме две обучения за новите членове на Общински младежки съвет, които със сигурност бяха заредени с ентусиазъм. Доказателство за това бяха страхотните инициативи, които организираха около коледните празници – Дни на добротата – благотворителни инициативи, които стоплиха душите на много перничани, убедена съм в това.

През всичките тези месеци бяхме големи късметлии с това, че в лицето на Анелия Рабакова имаме младежки експерт в общината, който изключително много подпомага дейността на организациите в Консултативния съвет за младежка политика.

В последните два месеца на 2015г. всички членове на КСМП заедно разработихме един прекрасен план за дейностите на КСМП през 2016г. Променихме бланката за кандидатстване, така че да бъде лесно и за двете страни – неправителствените организации и общината.

Междувременно се включиха и две нови организации в КСМП – неформалната група „Градски Легенди“ и сдружение „АртАреа“, чрез които Годишния план се обогати с нови и интересни идеи.

Дейностите станаха структурирани по приоритети съобразно Националната стратегия и Закона за младежта.

Междувременно прекарахме доста минути и часове в обсъждане на новия Статут на КСМП, който да синхронизира съвета със Закона за младежта. Припомням, че в Перник сме едни от първите, които създадохме такъв съвет, още през 2008г. Тогава Закона за младежта все още беше на ниво идеи и обсъждане на тези идеи в организациите и институциите из страната. От първоначалното създаване на КСМП статутът му не е променян и обновяван. Оказа се, че има голяма нужда от това. За да влезе в сила обаче, трябва да бъде приет от Общинския съвет, а преди това да получи подписи от заместник-кмета и кмета. Документът беше готов и приет от членовете на КСМП още през месец януари 2016г. и спря до ниво очакване на подписи и така до днес. Искрено се надявам скоро да се осъзнае необходимостта от този документ, тъй като е от ключово значение за развитието на КСМП.

Преди две години заедно с процедурата за избор на младежки медиатор, въведохме и такава за избор на пиар на КСМП с оглед на това, че така работата на организациите с представителите на медиите ще бъде по-координирана. За съжаление във времето, в което аз бях младежки медиатор желаещи за тази отговорност не се появиха и всички номинирани си подадоха отвод. Поради тази причина отговорностите на пиара трябваше да бъдат поети от медиатора. През целия период отговарях за поддържането на профилите на КСМП, Перник на младите във фейсбук, както и на сайта на КСМП.

Заехме се и с актуализирането на сайта на КСМП, за да го приведем в малко по-функционален и актуален вид. Поне до толкова, до колкото ни позволяват възможностите. Махнахме нефункциониращите бутони и ги заменихме с такива, които ще бъдат от полза за потребителите на сайта. Беше вградена актуална информация и от фейсбук страницата Перник на Младите. Беше променена визията за показване на новините и актуализиран регистъра на организациите и институциите, членуващи в КСМП. И когато цифрите говорят, всички мълчат:

Септември 2015г. – 40 човека с 540 импресии

Октомври 2015г. – 330 човека с 520 импресии

Ноември 2015г. – 650 човека с 930 импресии

Декември 2015г. – 400 човека с 500 импресии

Януари 2016г. – 430 / 560

Февруари 2016г. – 215 / 580

Март 2016г. – 190 / 525

Април 2016г. – 330 / 860

Май 2016г. – 255 / 650

Юни 2016г. – 275 / 590

В мандата ми като младежки медиатор преобърнах работата на КСМП с главата надолу, или пък нагоре, зависи от гледната точка. Постарах се Консултативния съвет за младежка политика да се приема наистина като консултативен орган, където обсъждаме и вземаме решения, а не като организация над организациите. Всички работещи в КСМП, мисля че усетиха тази промяна. Беше наложително, за да може организациите да придобият по-голяма самостоятелност по отношение на реализиране на дейностите. А медиаторът да бъде координиращото звено между неправителствените организации и общината.

Мандатът ми като младежки медиатор стартира буквално летящо със седмицата за Здравословен начин на живот, в която си партнирахме няколко организации и институции, и която се получи повече от успешно и доказателство за това са многото участници, които се включиха. Общинският младежки съвет започна активна работа, която честно казано не си спомням да е била такава от 2007г. насам. В голямата си част дейностите от Годишния план за 2016г. са изпълнени успешно. Тази година конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява“ събра рекорден брой писма от ученици и бяха номинирани 125 учители. Сдружение „АртАреа“ постави началото на свободна WiFi зона пред Двореца на културата от май до юни. С докладна до кмета получихме официален отговор, че свободната интернет зона ще остане поне до януари 2017г. Общински младежки съвет организираха страхотен спортен празник, който събра повече от 150 млади перничани с интереси към различни видове спорт. В същото време „Дай, бабо, огънче“, организираха традиционното фолклорно надиграване с над 300 участници.

Със сигурност ще изпусна някоя инициатива, но поне се опитах да маркирам част от основните. И разбира се, 12 август – Международния ден на младежта, който мисля, че зареди с енергия и ентусиазъм всички участници. Направихме нещо невъзможно заедно, тук задължително изказвам благодарности на Анелия Рабакова, Милчо Спасов, Общински младежки съвет, фондация „П.У.Л.С“, сдружение „АртАреа“ и доброволците от EVS, Бюро по труда, РЗИ, ПИЦ, всички млади хора от танцовите и вокални състави и от спортните клубове, които се включиха с демонстрации.

По отношение на съвместната ни работа, мисля, че успяхме да вкараме нещата в ред и си подредихме хаоса в къщичката. Някак обаче, ми се струва, че загубихме диалога. Позволявам си да го напиша/кажа, като човек, който беше сред тези няколко души, които през 2008г. подписаха докладната до кмета за искане на създаване на Консултативен съвет за младежка политика към кмета на община Перник. Хващам се за думите на госпожа Церовска от 12 август: КСМП съществува от 8 години и развива дейности, а днес вече сте 10 организации. Със сигурност можем да бъдем и много по-активни и много повече и много по-качествени, ако има истински структурен диалог между всички парченца в пъзела наречен Младежка политика в община Перник.

Състоянието на голяма част от младежките неправителствени организации не е добро, и трябва да се работи много по отношение развитие и разгръщане на капацитета. Със сигурност трябва да си говорим повече, а в структурния диалог освен говорене, не трябва да загубваме и разбирането.

Организациите в Перник са едни от най-активните в страната и общината трябва да ги приема като партьор по отношение на развитие на младежките политики, както е било и до сега.

Трябва да се работи и в посока приемане на Регламент за финансиране на дейностите от Годишния план за младежта, за да може нещата да бъдат по-ясни и да не се получават неразбирания от едната или от другата страна. Регламентът е разписан и може да влезе в сила още от следващата календарна година, стига да има воля да бъде приет.

И молбата ми, вместо заключение: Не забравяйте, че няма човек, който изкачва една и съща стълба през целия си живот. Стъпалата на стълбата рано или късно свършват, а за да се пренесем към следващата, трябва да можем да слезем с високо вдигната глава, достойнство и удовлетворение от добре свършена работа и създадени човешки взаимоотношения.

8 години успяваме да запазим младежката зона на Перник активна, работим за младите хора, защото самите ние сме млади хора и трябва да продължим да я развиваме заедно!

 

С уважение,

Станислава Генадиева

Младежки медиатор на КСМП

1 октомври 2015г. -1 август 2016г.