Младежките организации и институции в Перник, членове на Консултативния съвет за младежка политика ще отбележат 12 август – Международен ден на младежта.

Началото ще поставят доброволците по проект ”Discover EVS inPernik – Part II” при сдружение „АртАреа” от Франция, Испания, Полша и Австрия, които ще осъществят инициативата AlterActive. От 08 до 11 август 2016 г. между 15.00 и 17.00 ч. и на 12 август от 10.00 до 12.00 ч. пред Двореца на културата те ще проведат различни семинари, които се фокусират върху енергията, водата, рециклиране, реюзинг арт и др. Чрез различните технически работилници и творчески ателиета младежите ще се опитат да провокират и изострят чувствителността на хората към опазването на околната среда и да насочат вниманието им към възможните алтернативи.

На 12 август Регионална здравна инспекция, фондация „П.У.Л.С.” и Превантивно-информационен център ще проведат информационни кампании за здравословен начин на живот сред младите хора.

Експертите от Дирекция „Бюро по труда” ще представят различни програми за обучение и заетост, както и платформата EURES, която е създадена с цел подпомагане мобилността на Европейските пазари на труда, чрез оказване на необходимото съдействие на търсещи работа лица, които желаят да работят в чужбина. Към тях ще се присъедини и младежкият медиатор на община Перник.

Сдружение „Арт Ареа” ще предложи на младите хора в нашия град повече информация за програмите „Еразъм +”, Eurodesk, Europass, Euroquidance и eTwinning, а от сдружение с обществено-полезна дейност „Обектив” ще презентират своята дейност и тази на Младежки информационно-консултантски център – Перник.

Наред с всичко това ни очакват още много изненади – различни творчески ателиета, презентация на международна младежа кухня, турнир по белот, спортни демонстрации по таекуон-до и кангоджъмпс, международен танцов уърк шоп с гост артисти от Австралия, Австрия и Иран и много др.

С всички тези инициативи, както и с вечерния концерт, в който ще вземат участие млади таланти от Перник, младежките организации ще отбележат не само Международния ден на младежта, но и осмия Рожден ден на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник.