2017-08-09

Младежките организации в Перник, членове на Консултативния съвет за младежка политика (КСМП) и институциите, работещи със и за млади хора на територията на Общината ще отбележат Международния ден на младежта – 12 август от 10.00 ч. пред Общински младежки дом с богата и разнообразна програма. В същия ден те ще отбележат и девет години от създаването на КСМП.
КЪЩА Creative Hub ще направи презентация на инициативата „Фото-корпус”, както и кратък уъркшоп по композиция. Водещ ще е Иван-Александър Иванов – фотограф и създател на проекта. С него ще бъдат Маргарете Вайрих от Германия и Данай Карали от Гърция – ЕДС доброволци по проект КЪЩА Creative Hub /Коуъркинг пространство за култура, образование и социални дейности – подкрепен от програма „Еразъм+”.
Доброволците от Сдружение „АКСЕЛС” – Франческо от Италия, Беата от Естония, Гжегож от Полша и Патриция от Австрия също са приготвили изненади. Беата ще ви покаже как се изработват подаръчни торбички от рециклирана хартия. Гжегож ще организира забавни игри – енерджайзери, които ще подобрят настроението и тонуса ви. Просто трябва да следвате балоните. Ще можете да вземете участие и в акро йога демонстрация, да научите различни техники за релаксация и намаляване на стреса в ежедневието. Младежите са тук по проект CLEAN UP на Европейската доброволческа служба по програма „Еразъм+”. Проектът е тематично свързан с насърчаване на опазването на околната среда и активен и здравословен начин на живот за малки и големи. Затова те ще ви представят и две интернационални рецепти за здравословно хранене, които можете да приготвите с продукти от българските магазини – естонска свежа салата и италианска плодова салата.
Сдружение „АКСЕЛС” работи в сферата на културата, изкуството и неформалното образование и е една от двете пернишки организации, които са акредитирани за работа с Европейската доброволческа служба. Другата организация е сдружение „АртАреа”. Тя ще ви разкаже какво е това Европейска доброволческа служба. През 2014 г. сдружение „АртАреа” осъществи първия ЕДС проект в Перник с доброволци от Полша и Австрия. През 2015 и 2016 г. те реализираха втората част на проекта, в който взеха участие доброволци от Испания, Франция, Австрия и Полша.
Изключително полезна информация за програми за обучение и заетост и свободни работни места бихте могли да получите от служителите от Дирекция „Бюро по труда”. Те ще ви представят и платформата EURES, която е създадена с цел подпомагане мобилността на Европейските пазари на труда, чрез оказване на необходимото съдействие на търсещи работа лица, които желаят да работят в чужбина.
Експертите от Регионална здравна инспекция ще определят индекса на телесната ви маса, ще измерят въглеродния оксид в издишвания от вас въздух, ако сте пушач, ще ви предложат експеримент с алкохолни очила, за да разберете как се вижда през деня и нощта, ако сте употребили алкохол, както и демонстрация за вредите от тютюнопушенето. Освен това, екипът на РЗИ ще осигури анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.
От представителите на фондация „П.У.Л.С.” ще научите повече за превенцията на сексуално-предаваните инфекции и нежелана бременност при млади хора, а експертите от Превантивно-информационния център към Община Перник биха могли да ви помогнат, ако имате проблем с дрогата и психотропните вещества.
Aварийният екип на Български младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.

Сдружение с обществено-полезна дейност „Обектив” ще представи своята дейност, както и тази на Младежки информационно-консултантски център – Перник” по Национална програма за младежта. Екипът работи за развитие капацитета на младите хора в Перник като граждани с активно мислене.
С информационен щанд ще се представят и членовете на Общински младежки съвет, чиято мисия е да повишава гражданската активност на младите хора в Община Перник. Основните им цели са насочени към развиване на ключови компетенции в младите хора като лидерски и организационни умения, гражданско самосъзнание и съпричастност с обществената дейност. А Общински младежки дом ще се погрижи за доброто настроение с празничен концерт. В него ще вземат участие танцова школа „Ситара Денс”, вокална група „Синева” и хип-хоп формациите „Switch” и „Dance Squad”.


*За повече информация – вижте цялата програма за 12 август 2017 г.