2017-04-25

На 28 април 2017 г. от 17:00 до 19:30 ч., във Второ фоайе на Общински младежки дом членовете на Неправителствена младежка организация „Градски легенди” организират обучение на тема „Как да стана успешен автор?”.
„Основната ни цел е да покажем на младия творец, алтернативен начин за самоиздаване. Много български автори не знаят откъде да започнат, а успешните писатели не желаят да споделят начините, които работят при тях”, споделят младежите от „Градски легенди”.
Събитието е за млади творци, които пишат на първо място за себе си и изпитват вътрешна нужда да правят това. За да могат обаче да си позволят писането да бъде основното им занимание, рано или късно трябва да помислят и за читателите. Затова като гост-лектори в Перник идват Ралица Генчева и Деси Нико с най-новия си проект “Как да стана успешен автор?”. Младите авторки ще разкажат за това, което са изпитали и работили, ще предоставят създадената колекция от безплатна книга, видеа и материали, които прохождащите автори могат да използват, за да се развиват, да научат неподозирани тънкости на изкуството, да стигнат до възможно най-широка, подходяща за тяхната книга аудитория.

Кои са Ралица Генчева и Деси Нико?
Ралица Генчева издава първата си книга през 2016 г. Стихосбирката й „Този път, за да ме чуеш” излиза на пазара през месец юли и до есента се превръща в бестселър. Преиздава се четири пъти в рамките на половин година. Успехът й изненадва всички в литературните среди, тъй като Ралица е финансист по професия, не е подкрепена от голямо българско издателство и е непознато име за авторите, критиците и медиите в България. Не е така обаче в социалните мрежи, където авторката под псевдонима Charly Wilde има над 30 хиляди читатели, които постоянно растат и споделят многократно нейното творчество. Разчитайки на успеха си във виртуалното пространство, решава да самоиздаде първата си книга и е убедена, че ще заложи на самоиздаването и за следващите книги, които подготвя.

През 2011 г. Деси Нико печели първо място в конкурс „Търся издател” с рекорден брой за формата на конкурса гласове. Това се случва след като авторката разпространява сред стотици потенциални читатели проект за своя роман „Алиса и петък вечер”. Заинтригувани от поместените откъси и оригиналния начин на представяне, много от тях дават гласа си за нея. Така Деси разбира, че със собствени усилия може по-добре от всяко издателство да достигне до своите читатели. Отказва се от наградата в конкурса – издаване на романа. Други издатели също проявяват интерес, но младата авторка вече е решила да довърши, оформи и издаде книгата си сама. „Алиса и петък вечер” е на пазара едва от два месеца, но вече предизвиква сериозен публичен интерес.