През периода 24-31.08.2011 г. в град Люблин се проведе вторият съвместен проект на КСМП Перник и младежи от страните Полша, Гърция и Литва. Темата беше “Бъди Еко” ,а в мероприятието се включиха 6 души, членове на ОМС Перник, БМЧК Перник и П.У.Л.С. Перник. През седемте дни участниците имаха възможността да се опознаят и да обсъдят проблемите на страните си, свързани с екология. Те посетиха една от петте почистващи компании на територията на гр.Люблин, запознаха се с разделянето на боклука във всяка една държава и научиха как могат да рециклират  пластмасови и стъклени шишета и да създават от тях красиви предмети. Едно от обученията им беше на тема “Здравословно хранене”  като практиката им беше да приготвят здравословно пилешко, което похапнаха за вечеря. Един от дните беше посветен на дебат на тема “Екологията в нашите страни” като темите, които се обсъдиха бяха: Еко политика, НПО и екология, Главни еко проблеми,Училище и екология, както и Хората и екологията.
Всички участници бяха донесли стари дрехи, които продадоха и размениха на базар срещу цени от “един сладолед”, “една прегръдка” и други. Една от главните задачи на проекта беше да се изготвят кратки пиеси, които показват грешният и правилният начин за действие към природата. За да осъществят идеите си младите еколози на възраст 14-25 години се срещнаха с професионален актьор, който ги научи на театрални умения.
Младежите изготвиха плакати с призиви, които скандираха по време на шествие до сградата на Община Люблин. Те призоваваха “Бъдете еко, спасете Земята”. След изиграването на кратките сцени на улицата, еколозите представиха ревю от дрехи, които те сами направиха от хартия и пластмаса. Всяка вечер беше посветена на различните националности и всяха държава представи характерна традиция и ястие. Българските приготвени на място баница, шопска салата и пататник се харесаха най-много на чужденците от всички деликатеси. Обмяната на опит беше полезна за всички участници и ги зареди с позитивни емоции.

 

Нека не забравяме, че младежките програми на Европейския съюз, като “Младежта в действие” и предстоящата “Младежта в движение” дават възможност на всеки млад човек да участва в десетки младежки обмени всяка година, да се срещне с много нови приятели и да надгради своите знания. Ако търсите такива предизвикателства, Консултативния съвет за младежка политика може да ви съдейства за намиране на изпращаща организация. За повече инфо вижте програма “Младежта в действие”  и ни пишете на e-mail: ksmp.pernik@gmail.com

Снимки от обмена в Полша вижте в нашата Facebook страница > > >