На 29 май /събота/ 2021 г. от 10:30 ч. на открита сцена на площада в село Мещица ще се проведе ХII-ия Национален детски фолклорен фестивал „Дай, бабо, огънче!”
Бабиното огънче продължава да гори, в това са убедени организаторите от Сдружение „Дай, бабо, огънче!” и НЧ „П. К. Яворов 1926 г.”.
Целта на традиционния вече фестивал е да съхрани и популяризира детските игри, обредния, певческия, танцов и словесен фолклор на България, да предостави възможност за изява и да открие даровити деца,да стимулира интереса на все повече млади хора към детските игри на България и да катализира стремежа им да го запазят и предадат за поколенията.
Заявки за участие са подали над 500 деца на възраст 4-17 години от Радомир, Перник, Дупница, Сандански, Пловдив, Кюстендил, Монтана и София – представители на читалища, училища, Младежки домове, НПО и индивидуални изпълнители. Млади и талантливи изпълнители на традиционен български фолклор, певци, инструменталисти, танцьори ще представят пред публиката и журито песните, танците, игрите и гатанките, които знаят от своите баби. Бабите също ще бъдат там, за да докажат автентичността на традицията.
Авторитетно жури от фолклористи и етнографи ще оценява качеството на изпълненията и тяхната автентичност.
Най-добрите ще получат награди:
• Специална награда на Кмета на община Перник;
• Специална награда на Кметство с. Мещица;
• Специална награда на Сдружение “Дай,бабо, огънче”;
• Специална награда на НЧ „П. К. Яворов 1926 г.”.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта и от Годишния план на КСМП.